Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Svefa och White ingår nytt samarbete

Publicerad: 23 januari 2020, 09:11

Helena Dalhamn på Svefa och Sergio Guimaraes på White berättar om nya samabetet.

Foto: Mostphotos/Svefa/White

Rådgivningsföretaget och arkitektbyrån ska erbjuda helhetslösning inom hållbarhet. “Vi har märkt att det finns en efterfrågan”, säger Sergio Guimaraes, tf kommunikationschef på White.


Ämnen i artikeln:

SvefaWhite arkitekter

Rådgivningsföretaget och arkitektbyrån ska erbjuda helhetslösning inom hållbarhet. “Vi har märkt att det finns en efterfrågan”, säger Sergio Guimaraes, tf kommunikationschef på White.

White arkitekter och Svefa har undertecknat ett samarbetsavtal för att tillsammans utveckla och erbjuda tjänster inom arkitektur och strategisk fastighetsrådgivning som täcker in alla aspekter av hållbarhet.

Läs även: Är det nu kulturen blir guld värd för fastighetsbranschen?

Enligt parterna kommer kommuner runt om i landet tillhöra en av de primära målgrupperna för de nya samarbetstjänsterna. Både Svefa och White är rikstäckande organisationer.

– Vi ser det här som en möjlighet för våra kunder. Inte minst för kommuner som står inför stora stadsutvecklingsprojekt i en tid då många kommuner står inför ekonomiska utmaningar samtidigt som de vill ta ett hållbarhetsansvar, säger Helena Dalhamn, affärsområdeschef inom samhällsbyggnad och fastighetsutveckling på Svefa, till Fastighetsnytt.

Agenda 2030

Det nya samarbetet går under benämningen ”one-stop-shop” och riktas mot offentliga och privata aktörer som jobbar för nå Agenda 2030-målen. Via en enda rådgivare kommer marknadens aktörer att kunna köpa hjälp att överlåta mark, utvärdera affärsmodeller och skapa städer som är långsiktigt hållbara.

Helena Dalhamn tror att samarbetet framförallt kommer att efterfrågas när det gäller nya projekt, även om det i hög grad också gäller projekt i befintlig byggnation.

Sergio Guimaraes, tf kommunikationschef på White, säger till Fastighetsnytt att det här är något som efterfrågats i rundabordssamtal med kunder och andra marknadsaktörer.

– Man har efterfrågat någon som kan ta ansvar för hela kedjan, ända in i affären och inte bara rita på projektet, säger han.

Samhällsbyggande

För White har det också varit viktigt att Svefa är en oberoende aktör på marknaden, som inte köper och säljer mark eller utvecklar och bygger stad.

– Det gör att det finns en opartiskhet i detta. Vi ska stärka kommunernas ställning när det gäller att göra lönsamma affärer som gynnar hela samhället. Det här blir desto viktigare när ett stort antal kommuner är ekonomiskt pressade, säger Sergio Guimaraes.

Andreas Jennische

Ämnen i artikeln:

SvefaWhite arkitekter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.