Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Sunnerö vann arkitekturtävling

Publicerad: 20 januari 2020, 14:00

Från vänster Anna Sunnerö, Sanna Bergman Svärd, arkitekt på Sunnerö och Linda Pettersson, landskapsarkitekt Urbio.

Foto: Sunnerö

Det blev Sunnerö Architects tillsammans med Urbio som gick vinnande ur tävlingen för ett nytt bostadskvarter i Kävlinge, Skåne. Totalt 46 arkitekturkontor från hela Europa deltog.


Ämnen i artikeln:

Sunnerö Architects

Det blev Sunnerö Architects tillsammans med Urbio som gick vinnande ur tävlingen för ett nytt bostadskvarter i Kävlinge, Skåne. Totalt 46 arkitekturkontor från hela Europa deltog.

Uppdraget var att utforma ett nytt bostadskvarter i den nya stadsdelen Stationsstaden i Kävlinge.

“Med sin gedigna och vackra tegelarkitektur utstrålar Pilevall-förslaget kvalitet. Lokalernas placering stärker stråket mellan torg och badhus. Hanteringen av byggnadsvolymerna ger goda ljus- och ljudförhållanden i såväl gård som lägenheter”, motiverade juryn bestående av representanter från KKB Fastigheter, Kävlinge kommun och två ledamöter utsedda av Sveriges Arkitekter.

– Det känns fantastiskt roligt att vi vann. Pilevall är det första man möter när man kommer med järnväg till Kävlinge och kvarteret kommer att vara i blickfånget för förbipasserande. Vi ser verkligen fram emot att förverkliga detta, säger Anna Sunnerö, vd på Sunnerö Architects, i ett pressmeddelande.

Läs även: Hoppade av Wingårds – uppmanar fler kvinnor att starta eget

Stor fokus på hållbarhet

Förutom fasader i återvunnet tegel och hög boendekvalitet utlovas stort fokus på hållbarhet, energieffektivitet och miljöanpassning.

– Alla vill leva och bo i goda miljöer. Det handlar om att bygga energieffektiva byggnader utan att slösa med jordens resurser, att välja klokt från start så att det blir hållbart på lång sikt.

Men det handlar också om social hållbarhet, fortsätter hon.

– Kvarteret ska byggas för olika typer av människor, behov och funktion. Här ryms allt från små ettor till större boende i en form av radhus på gården.

Arbetet med att förverkliga projektet inleds nu och man siktar på en byggstart så snart som möjligt. WSP har agerat som rådgivande tekniska konsulter i projektet.

Mer om det nya bostadskvarteret

- Bostadskvarteret Pilevall blir totalt på 11 000 kvadratmeter och rymmer 118 lägenheter.
- Husen byggs i återvunnet tegel som återknyter till den befintliga bebyggelsen i Kävlinge.
- Balkongerna i Pilevall har räcken av flätad pil, som upplevelsemässigt kopplar byggnaden till det skånska slättlandskapet.
- Solceller på taken försörjer byggnaden med fastighetsel.
- Sedumtak tar hand om regnvattnet och bidrar till att sänka inomhustemperaturen på sommaren. Sedumtak binder också partiklar i luften och främjar biologisk mångfald.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Sunnerö Architects

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.