Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Storartad arkitektur i det lilla formatet

Publicerad: 23 februari 2015, 15:58

Örjan Wikforss.

Det är verkligen storartad arkitektur i det lilla formatet. Och den visar att svensk arkitektur är så mycket bättre än sitt rykte.


Ämnen i artikeln:

Örjan Wikforss

Det är en sådan där gnistrande vintermorgon utan snö när jag vandrar utmed Strömkajen i isande kall vind och starkt motljus över öppet vatten. Här allra längst in i Stockholms skärgård ligger Waxholmsbåtarna på rad med sina öppna bogvisir. Mitt i Stockholms centrum påminner de om båttrafikens betydelse för stadens periferi, ett tillgängligt skärgårdslandskap och en levande glesbygd.

Finner min väg till ett av de tre små hus som nyligen byggts på kajen. I Waxholmsbolagets värmestuga doftar det maritimt av oljad ek. Utblicken genom det stora glaspartiet mot slottet lockar fram kameran som om jag, Vaxholmsbon, vore värsta turist. Kvaliteten i varje detalj i detta vackra rum är påfallande hög från det trygga dörrhandtaget till de läckra bagageboxarna.

De tre små husen servar skärgårdsborna och turisterna med information och biljettförsäljning, väntrum, café, kiosk och en miljöstation. Med sina sammanlagt blott 322 kvadratmeter rymmer de en mängd funktioner på liten yta genom en ytterst välstuderad arkitektur.

Husens grundform ”tratten” används i olika kombinationer med öppna glaspartier och slutna mörka väggytor som bär ipad-liknande interaktiva informationstavlor. Mitt emot gungar Waxholmsbåtarna. Deras styrhytter med sina starkt vinklade vindrutor återspeglar terminalbyggnadernas karaktäristiska trattformer. Hus och båtar småpratar med varandra.

Här vid Grand Hotell, Nationalmuseum och slottet visar Marge arkitekter hur en egenartad samtida arkitektur kan berika det offentliga rummet. Vart och ett av de tre små husen tillför staden kvaliteter och är publika. Till och med miljöstationen ger ett tillskott genom sitt trappformade tak, där man kan sätta sig och se ut över stadssilhuetten med siktlinjen obruten.

Det är flanörens och fotografens dröm med fri sikt över folkmassan och biltaken bort mot slottet, Söders höjder och Nationalmuseum ut mot Skeppsholmen. Vilket skådespel på sommaren med förväntansfulla turister, kameror, glass och skratt. Husen lockar dig att kliva fram, kliva in och kliva upp.

Genom uppdelningen i tre små hus hålls sikten också fri från hotellets verandor och kvarterets gator som mynnar ut vid kajen. Husen är små men markanta, och samtidigt tydligt underordnade monumentalbyggnaderna runt omkring.

Det är verkligen storartad arkitektur i det lilla formatet. Och den visar att svensk arkitektur är så mycket bättre än sitt rykte. Byggherren Stockholms Hamnar och Marge arkitekter nominerades välförtjänt till Kasper Salin-priset. Det lilla formatet rymmer en så stor komplexitet att de också borde ha kunnat vinna detta förnämsta arkitekturpris, enligt min uppfattning.

Som av en händelse har Sveriges Arkitekter beslutat instifta ett nytt arkitekturpris just för ”storartad arkitektur i det lilla formatet” som ska utdelas för första gången på Arkitekturgalan 2015. Klokt, eftersom de många små och ofta tillfälliga byggnaderna och paviljongerna betyder så mycket för vår upplevelse av staden. I det lilla formatet kan arkitektoniska idéer renodlas och komma till tydliga uttryck.

Om jag fick önska något denna vintermorgon är det att kiosken och caféet höll öppet även under vinterhalvåret. Husen ska leva och lysa året om och en kopp varm choklad skulle passa bra nu.

Örjan Wikforss
Arkitekt SAR/MSA och professor

Ämnen i artikeln:

Örjan Wikforss

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.