Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Arkitektur

Stockholms nya landmärke tornar upp sig

Publicerad: 12 maj 2015, 13:10

En modell på Norra Tornen.

Efter sommaren är det byggstart för ett av Stockholms mest omdiskuterade projekt de senaste åren – Norra Tornen.


Ämnen i artikeln:

HagastadenOscar PropertiesStockholm

Efter sommaren är det byggstart för ett av Stockholms mest omdiskuterade projekt de senaste åren – Norra Tornen. Vid toppen av den framväxande Hagastaden kommer tornen att växa upp, det högsta på 125 meter.

Ett nytt landmärke skapas – men det kostar. Den billigaste ettan landar på fyra miljoner kronor. Juvelen, ett penthouse med nio balkonger, säljs för 65 miljoner kronor.

– För vad man får tycker jag inte att det är så mycket pengar. Stockholm är dyrt idag, med ett genomsnittspris per kvadrat på 80 000 kronor. Jag skulle nästan vilja påstå att det är billigt, säger Oscar Engelbert, VD på Oscar Properties.

Efter att Stockholms stad drog tillbaka markanvisningen för det ursprungliga Tors Torn tog Oscar Properties över. I juni 2013 vann de arkitekturtävlingen, tillsammans med Office of Metropolitan Architecture, OMA. I november 2014 bytte projektet officiellt namn till Norra Tornen.

Det högsta tornet kommer att bli 125 meter och 32 våningar högt. Sammanlagt byggs 300 nya bostäder, som alla har minst en balkong. Tornen har ingen särskild målgrupp, säger Engelbert. Allt från unga och äldre barnfamiljer till pensionerade utan barn ska kunna köpa någon av de nya bostäderna.

– Jag tror att det här är en produkt för alla, med variationen på allt mellan ettor till femmor. Alla har möjlighet att köpa – som har råd, säger Oscar Engelbert.

Oscar Engelbert framför en framtida utsikt från Norra Tornen. Foto: Maria Nordlander

Fick jobba utifrån färdig detaljplan
Reaktionerna på de ursprungliga Tors Torn var hårda. Bland annat fick man kritik från Stockholms stads skönhetsråd för att vara för likt Embarcadero Center i San Francisco. En annan anledning till att man fick lämna projektet var att man inte fick ekonomin att gå ihop. Oscar Engelbert hävdar att det berodde på att de körde för hårda förhandlingar med staden.

– Staden tröttnade. Det var inte så att de andra aktörerna tackade nej, utan de blev utslängda. Vi finansierar projektet på samma sätt som alla våra projekt, via bank och eget kapital, säger han.

oscar modell

Modell av Norra Tornen i förgrunden.

När Oscar Properties började jobba med projektet var man tvungen att utgå från den detaljplan som redan tagits fram.

– Vi fick se på tornen som något som skulle byggas inom ett kuvert – där det fanns vissa begränsningar, men vi såg det som en utmaning. Tornen ger ett förvånansvärt ödmjukt intryck, säger Reinier de Graaf, OMA, ansvarig arkitekt för Norra Tornen.

Sedan projektet togs över för snart två år sedan har det flutit på ganska bra, menar Engelbert.

– Ingenting är någonsin smärtfritt. Men vår projektering har gått väldigt bra, vi har lyckats rekrytera väldigt bra folk som ska driva projektet åt oss, säger han.

Reaktionerna på de nya tornen har varit övervägande positiva, säger Engelbert.

– Jag har bara hört gott. Dels från staden, vars betyg sattes genom att vi blev tilldelade projektet när vårt förslag vann, säger han.

Stort intresse
Intresset från eventuella köpare har varit stort. Idag har tornen över 8 000 unika intressenter.

– At the end of the day är det här ett unikt projekt, designat av världens bästa arkitekt. Det är en unik produkt som är väldigt stark och du får bo i ett av Stockholms nya landmärken, det kommer inte byggas mer än två hus i Vasastan på den här höjden. Det här är den bästa arkitekturen sen Gunnar Asplund och Ragnar Östberg, tycker Oscar Engelbert.

modellnära4

I verkligheten kommer tornen att vara mer tegelfärgade.

Han tror att det stora intresset grundar sig på att stockholmarna är sugna på något nytt.

– Vi ser att många av våra kunder är trötta på de hus som många av de stora byggbolagen bygger, som är mer industrialiserade, säger han.

De två tornen är skapade i två alternerande element, burspråk och balkonger som skapar ett stigande sicksackmönster av block i glas och sten.

Man bygger med så kallade sandwichelement, där varje plan tillverkas på fabrik och läggs på konstruktionen i ett lyft. Varje enhet levereras färdig med samtliga vägglager och funktioner, inklusive fönster. Fasaden kommer att se ut som tegel på håll, för att passa in i Stockholms färgskala, med gult, rosa, rött och brunt.

Byggstart för tornen sker efter sommaren 2015. Oscar Properties kommer själva att stå för bygget. Man beräknar att de första inflyttningarna kan ske någon gång mellan 2017 och 2018.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.