Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Arkitektur

Skanska planerar nytt höghus i Göteborg

Publicerad: 4 maj 2015, 10:41

Bild: Henning Larsen Architechts

Skanska planerar för ett 40 000 kvadratmeter stort kontorskomplex i Gårda, Göteborg. Den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects har nu utsetts till vinnare i den arkitekttävling som anordnats av Skanska Fastigheter Göteborg. Deras förslag, “Göteborg City Gate”, skulle påverka Göteborgs siluett, då det innefattar två höga torn, varav det högsta är 30 våningar.


Ämnen i artikeln:

GöteborgSkanska

Skanska planerar för ett 40 000 kvadratmeter stort kontorskomplex i Gårda, Göteborg. Den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects har nu utsetts till vinnare i den arkitekttävling som anordnats av Skanska Fastigheter Göteborg. Deras förslag, “Göteborg City Gate”, skulle påverka Göteborgs siluett, då det innefattar två höga torn, varav det högsta är 30 våningar.

– Det är vår vision att skapa en byggnad med funktionell mångfald, det vill säga en byggnad som innehåller en mängd olika användningsområden. Restauranger, café, kultur, handel samt gym ska finnas utöver de kommersiella utrymmena. Detta säkerställer livet i och runt byggnaden vid alla tillfällen, och vi har goda erfarenheter med denna strategi från andra kommersiella byggprojekt, säger Søren Øllgaard, ansvarig arkitekt på Henning Larsen Architects.

Juryn framhäver bland annat kvaliteterna i förslaget, vad gäller dagsljus och organisatorisk flexibilitet. Dessutom betonar man fasadernas flexibilitet, som förändras när man närmar sig byggnaden.

Goteborg-City-Gate_Henning-Larsen-Architects_05

Bild: Henning Larsen Architects

Goteborg-City-Gate_Henning-Larsen-Architects_07

Bild: Henning Larsen Architects

Skanska Fastigheter Göteborg bjöd in tre arkitektfirmor till tävlingen. Utöver Henning Larsen deltog White Arkitekter, och Reflex Arkitekter.

Projektet i Gårda är i ett tidigt stadium men det vinnande förslaget kommer nu att ligga till grund för vidare planering och utveckling. Något fastslaget datum för byggstart finns i nuläget inte.

Redaktionen

Källa: Henning Larsen Architects

Ämnen i artikeln:

GöteborgSkanska

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.