Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Skanska och Utopia Arkitekter vinnare

Publicerad: 4 december 2013, 13:09

Juvelen. Bild: Utopia Arkitekter.

Skanska och Utopia Arkitekters bidrag Juvelen utsågs till vinnare i arkitekttävlingen för den nya kontorsbyggnaden vid Uppsala Resecentrum.


Ämnen i artikeln:

Utopia ArkitekterUppsalaSkanska

Det var i våras som Uppsala Kommun utlyste en markanvisningstävling där intressenter fick lämna markprisanbud på tomten i Fålhagen, vid Strandbodgatans rondell. Planeringen gällde en kontorsbyggnad som kommunens vill ska bli ett nytt landmärke i Uppsala.

Skanska och Utopia Arkitekters bidrag var ett av fyra, de tävlande var:

- Aspholmen Fastigheter AB och Tengbom Arkitekter
- Genova Fastigheter AB och Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB
- Skanska Sverige AB och Utopia arkitekter
- Vasakronan AB och Marge Arkitekter/Karavan landskapsarkitekter

Juvelen får en bruttoarea på cirka 10 600 kvadratmeter fördelade på sex våningsplan och blir vad Skanska internt kallar en mörkgrön byggnad. Det innebär att den är självförsörjande på energi över en årscykel, att den uppförs utan några miljöskadliga ämnen och utan något avfall som går till deponi.

– Juvelen är ett bra exempel vad man kan åstadkomma med dagens teknik om man tar sin utgångspunkt i kraven på hållbarhet som en tillgång i gestaltningsarbetet snarare än ett nödvändigt ont. Att applicera tekniken i byggnaden snarare än som ett tillägg på den. I framtiden kommer ny teknik att ge oss lösningar och material som ger betydligt större frihet och möjligheter gestaltningsmässigt när det gäller hållbart byggande, vilket ger mersmak för fler projekt med högt ställda miljöambitioner, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Skanska kommer att utveckla Juvelen i egen regi och avsikten är att byggstart ska ske under fjärde kvartalet 2014.

Redaktionen

Källa: Utopia Arkitekter, Sveriges Arkitekter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.