Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Så kan Lunds nya centralstation se ut

Publicerad: 12 april 2017, 06:52

Henning Larsens förslag.

Fyra arkitektkontor har lämnat förslag på hur Lunds nya centralstation kan se ut. Nu ska kommunen tillsammans med Jernhusen välja ut ett av förslagen att gå vidare med.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i Sydsverige3XN arkitekterBelatchew ArkitekterHenning Larsen ArchitectsLund

Lunds nya centralstation ska ta form i området där den mittersta gångbron nu finns. Alla förslag har olika lösningar på hur stationen ska utvecklas på båda sidor om spåret och integreras med resten av staden. De fyra arkitektkontor som lämnat förslag är Henning Larsen, 3XN, Belatchew Arkitekter och Elding Oscarsson.

– I förslagen finns många intressanta idéer på hur stationen och stationsområdet ska utvecklas tillsammans. Vårt mål är att få ett varierat och tryggt område med verksamheter som bidrar till att fler väljer kollektivtrafiken, säger Rolf Larsson, regionchef på Jernhusen.

I uppdraget till arkitektkontoren har det också ingått att skapa en ny miljö för resenärer, medborgare och besökare.

– Vi vill skapa en ny definition av vad en centralstation är – utöver stationens roll för resande vill vi också att det ska bli en mötesplats för både väntade och oväntade möten, säger Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör.

I början av juni beräknar Jernhusen och Lunds kommun att kunna presentera vilket eller vilka av förslagen som blir aktuella att arbeta vidare med.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev