Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Så här blir nya Merkurhuset i Göteborg

Publicerad: 20 september 2019, 07:21

Nya merkurhuset. Illustration: Bornstein Lyckefors arkitekter

1960-talskvarteret Merkurius på Skeppsbron i Göteborg ska kompletteras med en ny byggnad.


1960-talskvarteret Merkurius på Skeppsbron i Göteborg ska kompletteras med en ny byggnad.

Det är Platzer och Bygg-Göta som tillsammans äger fastigheten som bygger nytt. Parterna har under det senaste året restaurerat och grundförstärkt befintliga byggnader i kvartett – och tar nu sikte på att bygga ett nytt hus på platsen.

Nästan hela bottenvåningen kommer att rymma en restaurang som ger liv åt Stora Badhusgatan. Övriga sju våningar blir kontor. Fem av dessa kommer att bli reklambyrån Forsman & Bodenfors nya hem, övriga två på totalt 1400 kvadratmeter är fortfarande vakanta, skriver bolagen i ett pressmeddelande.
Huset har utvecklats i nära samarbete mellan Platzer, Bornstein Lyckefors arkitekter och Forsman & Bodenfors.

– Vi har lagt mycket krut på att bevara och förstärka den befintliga byggnaden som vetter mot älven. Det är en av få äldre byggnader på Skeppsbron med stort kulturhistoriskt värde och väldigt viktig för oss och för Göteborg, säger Patrik Lund, projektchef på Platzer. Merkurhuset kommer stärkas ytterligare av att nu få ett tydligare sammanhang och kopplas ihop med staden igen.

Det befintliga Merkurhuset från 1897 kommer att bevaras.

Andreas Jennische

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.