Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Så gör vi arkitektur relevant – på riktigt

Publicerad: 9 februari 2016, 15:21

Ulla Bergström.

När vi ser effekterna av globalisering, en ökande segregation och ohälsa, samt en minskande attraktivitet i flera av våra städer ökar intresset för arkitektur och hur områdets kraft kan utnyttjas.


November är en spännande tid! Det är då branschen samlas på Arkitekturgalan, som arrangeras av Sveriges Arkitekter. Det är alltid lika intressant att träffas i ett gemensamt forum för att samtala om arkitektur och i år slogs nytt rekord med hela 1 100 anmälda.

Höjdpunkten under dagen var Alejandro Aravenas. Denne chilenske arkitekt är curator för arkitekturbiennalen i Venedig nästa år och under galan fick vi lyssna på hans brandtal om hur arkitektur faktiskt kan förbättra människors livsvillkor, om den är relevant.

Så vad är då relevant arkitektur? Enligt Aravenas är det inte den objektfokuserande arkitekturen som skriker högt eller chockerar. Arkitektur som gör skillnad utgår från en fråga, ett verkligt behov. Som arkitekter måste vi formulera den frågan innan vi skissar. Aravenas programförklaring för Venedigbiennalen är Reporting from the front. Han ser flera strider som måste vinnas och gränser som måste flyttas om vi ska kunna förbättra kvaliteten i byggda miljöer, och därmed människors livskvalitet. Allt fler människor i världen är på jakt efter en anständig plats att bo på, samtidigt som förutsättningarna för detta hela tiden blir svårare.

Aravenas tankar är i linje med Christer Larssons statliga utredning Gestaltad Livsmiljö – En ny politik för arkitektur, form och design, som presenterades på Arkitekturgalan. I sitt betänkande talar Larsson om vad arkitekturen gör, inte vad den är. Han är övertygad om att arkitektur kan förändra världen, åtminstone vår dagliga livsmiljö.

När vi ser effekterna av globalisering, en ökande segregation och ohälsa, samt en minskande attraktivitet i flera av våra städer ökar intresset för arkitektur och hur områdets kraft kan utnyttjas. Äntligen är arkitektur uppe på politikernas bord. Målet är att arkitekturens inflytande ska stärkas och bidra till skapandet av en långsiktig hållbar och väl gestaltad livsmiljö. Utredningen är nu ute på remiss och en proposition, med en finansieringsplan, ska redovisas i höstbudgeten 2016.

Jag tycker att vi ska fortsätta driva projekt som utgår från de här tankarna. Motverka segregation och skapa en levande stad för alla, under dygnets alla timmar. Driva projekt i dialog tillsammans med brukare och kunder, som demokratiserar glömda utrymmer i våra städer och skapar nya mötesplatser.

Nu genomför vi på White ett vårdupprop, då vi ser en byggboom inom den svenska sjukvården samtidigt som arkitekturfrågorna marginaliseras. Vi
vet att vackra och mänskliga miljöer bidrar till ett snabbare tillfrisknande. Väl utformade miljöer är högst relevanta under de mest sårbara stunderna i livet.

Ulla Bergström
Kontorschef Stockholm, White Arkitekter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.