Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Så blir Örebros omtalade kontorsprojekt

Publicerad: 10 juni 2020, 09:15

Foto: Utopia Arkitekter

I Örebro kommuns omtalade projekt ”Vi ger arkitekten makten” kommer Castellum tillsammans med Utopia Arkitekter att bygga ett nytt kontorshus med Polismyndigheten som största hyresgäst.


Ämnen i artikeln:

Utopia ArkitekterCastellumÖrebro

Det var i mars 2017 som Utopia Arkitekter vann uppdraget, som haft till syfte att rycka på byggherrens och arkitektens relation. Örebro kommun initierade projektet som ett sätt att öppna upp och testa nya metoder, för att relationen mellan byggherre och arkitekt ska bli bättre. 

Nu är det klart att projektet resulterar i ett nytt knappt 7 000 kvadratmeter stort kontorshus som byggs av Castellum. Det ska bli klimatneutralt och byggas i trä.

– I detta projekt är det en arkitekt som fått en markanvisning i stället för en byggherre, vilket är ett sätt att vända på den normala ordningen och det har varit spännande att följa hur det har påverkat byggnadsprojektet, säger Ullis Sandberg (S), kommunalråd och ansvarig för Samhällsbyggnadsområdet i ett pressmeddelande. 

Byggnaden kommer att byggas mitt emot Resecentrum i centrala Örebro, på en tomt som kommunen avser att sälja.

Här byggs det nya huset.

Foto: Örebro kommun

Det är även klart att det blir Polismyndigheten som flyttar in, och därmed kan bygget starta redan i sommar.

Läs mer: Utopia och Cars vinner pilotprojekt 

Projektet beräknas kosta cirka 225 miljoner kronor, inklusive förvärvad byggrätt om 15 miljoner kronor och ge en hyresintäkt om 15 miljoner kronor på årsbasis.

Byggstart planeras till sommaren 2020 med färdigställande i mitten av 2022.  

 

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.