Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Så blir nya högskolan i Slakthusområdet

Publicerad: 8 mars 2022, 07:13

Bild 1/3  Visionsbild över den nya högskolan.

Foto: 3XN

Danska 3XN Arkitekter har vunnit uppdraget för nya Stockholms konstnärliga högskola som ska byggas i Slakthusområdet. Bygget kommer att omfatta cirka 30.000 kvadratmeter.


Ämnen i artikeln:

SlakthusområdetAtrium Ljungberg3XN arkitekterStockholm

Det var i mars förra året som fastighetsägaren Atrium Ljungberg och SKH inledde ett samarbete och utlyste en arkitekttävling för den nya skolan. 

SKH har cirka 500 studenter och 250 medarbetare. Idag är högskolan spridd på fem olika platser i Stockholm. Med den nya byggnaden, som beräknas stå klar 2028, samlas hela verksamheten under ett och samma tak.

Läs även: Kulturbyggaren Ånäs stöper om Stockholm för 40 miljarder

– SKH:s verksamhet är helt i linje med vår vision om Slakthusområdet som Stockholms nya mötesplats för mat, kultur och upplevelser. Efter en gedigen arkitekttävling ser vi nu fram emot att utveckla förslaget tillsammans med 3XN Arkitekter, staden och SKH, säger Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg i ett pressmeddelande. 

Gestaltningsförslaget kommer nu att vidareutvecklas inför samråd som äger rum i maj. Därefter ska detaljplanen genomgå granskning innan den kan antas och vinna laga kraft.

– Högskolan blir en viktig pusselbit i utvecklingen av Slakthusområdet i Söderstaden som en levande mötesplats, med kultur, liv och upplevelser för både de som studerar, undervisar och forskar på skolan, men också för området och alla som kommer ta del av deras olika evenemang, säger Anna König-Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad.

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.