Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Riksbyggens Brf Viva vinner årets Kasper Salin-pris

Publicerad: 11 mars 2020, 07:02

Bild 1/2  Brf Viva i Göteborg får Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad.

Foto: Ulf Celander

Bostadskomplexet Brf Viva i Göteborg vann på tisdagskvällen det prestigefulla Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad.


Ämnen i artikeln:

RiksbyggenKasper Salin-priset

Det är Sveriges Arkitekter som ligger bakom priset och som korade totalt sju vinnare i olika arkitekturkategorier under galan.

Bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg med 132 lägenheter får alltså priset för årets bästa byggnad. Enligt juryn får Viva priset för dess formkänsla, variation i rymd och ljus liksom för att arkitekter och byggföretag har lyckats skapa en fantastisk boendemiljö på en plats som tidigare tycktes omöjlig att överhuvudtaget bygga på. Beställare är Riksbyggen och arkitekt Malmström Edström Arkitekter och Ingenjörer, ansvariga arkitekter är Andreas Norrman och Christer Malmström.

Läs även: Kasper Salin – här är de nominerade 

Andreas Norrman, arkitekt på Malmström Edström Arkitekter, säger i en presskommentar att Kasper Salin-priset är väldigt betydelsefullt.

– Vi anstränger oss dagligen för att skapa intressanta miljöer som har betydelse för de som bor, arbetar eller bara rör sig genom dem. Mycket av det som byggs i dag passerar bara obemärkt förbi, det tror vi inte är att bygga en hållbar värld utan vi behöver visa på fler sätt att bygga, bo och verka. Kasper Salin-priset ser vi som ett bevis på att vi lyckats åstadkomma något som är annorlunda och som väcker reaktioner och uppskattning, säger han.

Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, kallar utmärkelsen för ”otroligt hedrande”.

– Vi är så stolta! I Brf Viva har Riksbyggen tänkt hållbarhet ur alla perspektiv. Därför har vi till exempel valt en fasad av klimatförbättrad betong med 30 procent lägre klimatpåverkan och som är just väldigt hållbar och helt underhållsfri, säger han.

Här är alla årets vinnare på Arkitekturgalan

Guldstolen för bästa interiör: Blique by Nobis, Stockholm. Beställare: Nobis. Arkitekt: Wingårdhs, ansvarig arkitekt SAR/MSA Gert Wingårdh och arkitekt SIR/MSA Helena Toresson.

Kasper Salin-priset: Brf Viva, Göteborg. Beställare: Riksbyggen. Arkitekt: Malmström Edström Arkitekter och Ingenjörer, ansvariga arkitekter SAR/MSA Andreas Norrman och Christer Malmström.

Kritikerpriset: Filmare Fredrik Gertten och FN:s rapportör för bostadsfrågor Leilani Farha för dokumentärfilmen Push.

Landskapsarkitekturpriset: Stråket Jaktgatan och Lövängsgatan, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm. Beställare: Stockholms stad. Arkitekt: AJ Landskap, ansvariga landskapsarkitekter LAR/MSA Anna Englund och Anders Jönsson.

Planpriset: Fokus Skärholmen, Stockholm. Uppdragsgivare: Stockholms stad, projektchef: arkitekt SAR/MSA Karin Ahlzén, exploateringskontoret.

Trafikverkets arkitekturpris: Angered resecentrum, Göteborg. Beställare: Västfastigheter. Arkitekt: Wingårdh arkitektkontor, ansvarig arkitekt SAR/MSA Gert Wingårdh. (Delas ut av Trafikverket.)

Ung Svensk Arkitektur: Archipélia Centre Social, Paris. Beställare: Sophie Mutschler, Paris Habitat. Arkitekt: Septembre, ansvarig arkitekt MSA Emilia Jansson. (Delas ut av tidskriften Arkitektur.)

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.