Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Regeringen vill inrätta en riksarkitekt

Publicerad: 22 februari 2018, 14:42

Alice Bah Kuhnke.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

På torsdagen presenterade regeringen sin proposition för politik för gestaltad livsmiljö, där man föreslår att ett nytt politiskt mål för arkitektur, form och designpolitik införs.


Ämnen i artikeln:

ArkDesBoverketAlice Bah KuhnkeRegeringenStatens Fastighetsverk

På torsdagen presenterade regeringen sin proposition för politik för gestaltad livsmiljö, där man föreslår att ett nytt politiskt mål för arkitektur, form och designpolitik införs där man också skapar en samlad nationell arkitekturpolicy.

Propostionen grundas på den utredning som presenterades 2015, “Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design”. I utredningen föreslogs bland annat att lägga ner ArkDes, ett förslag som dock slopas i propositionen. ArkDes ska istället få en ny forskningsfunktion. Tidigare diskuterades också huruvida en ny myndighet för arkitektur skulle skapas, men regeringen anser inte att det behövs utan att Boverket, ArkDes, Riksantikvarieämbetet och Statens konstråd ska istället dela på ansvaret för den nya politiken.

– Vi ger arkitekturen sin självklara plats i samhällsbygget. Arkitekter, designers och formgivare får nu bättre förutsättningar att arbeta tillsammans för våra gemensamma miljöer, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

För att uppnå de nya målen presenteras bland annat följande punkter i propositionen:

- hållbarhet och kvalitet ska inte underställas kortsiktiga ekonomiska överväganden,
- kunskap om arkitektur, form och design ska utvecklas och spridas,
- det offentliga ska agera förebildligt,
- estetiska, konstnärliga och kulturhistoriska värden ska tas till vara och utvecklas,
- miljöer ska gestaltas för att vara tillgängliga för alla, och samarbete och samverkan ska utvecklas, inom landet och internationellt

– Det byggs som aldrig förr i Sverige, då är det än viktigare att arkitektur, form och design kan hänga ihop för att utveckla våra samhällen i en god riktning, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Boverket ska få det samordnande ansvaret för den nya politiken, där en del blir att inrätta en riksarkitekt.

– Det är en stöttande funktion för Sveriges kommuner som i de många samtal och remissutlåtandet vi har tagit emot skriver om behovet av stöd. Och det ser väldigt olika ut i olika delar av landet. Förhoppningsvis kan de kraftigt förstärkta resurser som Boverket får vara kommunerna till hjälp, säger Alice Bah Kuhnke till Dagens Nyheter. 

Utredningen föreslog att riksarkitekten ska driva på utvecklingen av och diskussionen om gestaltad livsmiljö och arkitektonisk kvalitet främst inom statligt fastighetsägande och förvaltning.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.