Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Publik dimension viktig för Chipperfield

Publicerad: 24 maj 2016, 09:46

Nobel Center, vy från söder. Illustration: David Chipperfield Architects.

När den brittiske arkitekten David Chipperfield var i Stockholm på tisdagen för att berätta om arbetet med Nobel Center underströk han vikten av de publika ytorna i huset. 80 procent ska vara publik och tillgänglig för allmänheten.


Ämnen i artikeln:

Nobel centerStockholmDavid Chipperfield

När den brittiske arkitekten David Chipperfield var i Stockholm på tisdagen för att berätta om arbetet med Nobel Center underströk han vikten av de publika ytorna i huset. Av ytan i huset ska 80 procent vara publik och tillgänglig för allmänheten.

Ett exempel på hur arkitekturen i huset ska göra det tillgängligt är att restaurangen flyttas höst upp. På det viset kan besökare ta sig genom hela byggnaden, och det översta våningsplanet ska vara tillgängligt för allmänheten även när det pågår evenemang. Det säkerställs bland annat genom ett separat entré.

– Det är alltid intressant att utforma hus med en publik dimension. Nobelpriset har en unik ställning i världen och Nobel Center är en fantastisk möjlighet för Stockholm, som man nu enats om att tillvarata, säger David Chipperfield.

Nobel Center ska bidra till den urbana miljön i Stockholm och ha en medborgerlig prägel, menar David Chipperfield. I byggnaden kommer det att finnas ytor för utställningar på fyra våningsplan. Allmänhetens närvaro är viktig. David Chipperfield påpekar att museernas funktion håller på att förändras.

– Museer runt om i världen inser att de måste vara en del av en dialog med allmänheten, att de inte bara ska vara en plats dit folk går och tittar på saker. De söker en balans mellan att vara turistattraktioner och att vara en angelägen plats för lokala invånare.

Utställningskonceptet har utvecklats tillsammans med det tyska utställningsformgivningsföretaget Atelier Brückner.

– Vi fortsätter arbetet med Nobel Center och ska vara väl förberedda när detaljplanen vinner laga kraft. I samarbete med David Chipperfield Architects har vi tagit fram ett detaljerat byggnadsprogram. Samtidigt fördjupas arbetet med verksamheten, ett omfattande museum, skolprogram för elever och lärare samt vetenskapliga program på högsta nivå, säger Lars Heikensten som är vd för Nobelstiftelsen.

Nobel Center siktar på byggstart 2017 och att huset ska ta två år att bygga. Kommunfullmäktige i Stockholm antog detaljplanen för nya Nobel Center den 25 april. Planen har överklagats av Statens Fastighetsverk, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Skärgårdens Trafikantförening.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.