Få hela storyn
Starta din prenumeration
Arkitektur
Publicerad: 2 november 2015, 09:52
Fyra arkitektkontor har lämnat förslag till Akademiska Hus på hur Campus Näckrosen vid Korsvägen, Götaplatsen och Renströmsparken i Göteborg kan utformas.
Uppdraget är parallellt, vilket innebär att det inte är något specifikt arkitektkontor eller förslag som kommer att vinna, utan uppdragsgivaren är fri att välja bland idéer och delförslag.
– Vi har fått förslag som visar flera olika sätt att lösa uppgiften. Det var vad vi hoppades på när uppdraget gavs och det ger oss goda idéer för att föra projektet vidare, säger Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör för Akademiska Hus region Väst.
Planen är att samla universitetets konstnärliga utbildningar, HDK, Valand och Högskolan för scen och musik, kring Artisten och Näckrosdammen – något som tidigare väckt en del protester från boende i närheten.
– Dialogen och debatten har bidragit till att höja kvaliteten på det vi gjort. På det sättet har det varit roligt, säger Johan Öberg, universitetets projektledare för Campus Näckrosen till GP.
Förslagen presenteras nu och diskuteras med närboende och personal vid universitetet. Resultatet sammanvägs sedan och blir en del i beslutet till stadens detaljplanearbete.
De kontor som haft uppdraget är Jais arkitekter, Tham & Videgård Arkitekter, Varg arkitekter och Wingårdh arkitektkontor.
Näckrosen tham & Videgård
Tham & Videgård Arkitekter har ritat ett stort nytt hus där Universitetsbiblioteket, HDK och Valand får plats.
näckrosen wingårdh
Wingårdh arkitektkontor föreslår flera hus med Universitetsbiblioteket till vänster i bilden samt HDK och Valand integrerat till höger.
näckrosen jais
Jais arkitekter har integrerat ett nytt bibliotek med Gamla hovrätten och placerat HDK och Valand i och kring den gamla biblioteksbyggnaden.
näckrosen varg
Varg arkitekter har föreslagit två nya byggnader där HDK och Valand läggs närmast Hovrätten. De visar också möjligheten att öka parkrummet genom att föra cykeltrafiken längs fasaderna.
Arbetet med en detaljplan påbörjas runt årsskiftet och förväntas ta drygt två år. Om den preliminära tidsplanen håller kan bygget starta under 2019 och i så fall vara klart under 2021.
Maria Nordlander
Källa: Akademiska Hus och GP