torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

Platzers kontorshus i Göteborg får Kasper Salinpriset 2022

Publicerad: 13 mars 2023, 17:00

Merkurhuset i Göteborg.

Foto: Mikael Olsson

Merkurhuset i Göteborg, som ägs av Platzer Fastigheter, är årets mottagare av det prestigefyllda Kasper Salin-priset för bästa arkitektur. Det står klart efter en prisceremoni på måndagskvällen.

Ämnen i artikeln:

Kasper Salin-prisetPlatzer Fastigheter

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Kontorshuset Merkurhuset på Stora Badhusgatan vid Skeppsbron i centrala Göteborg har uppförts efter ritningar av Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur. Beställare är fastighetsägarna Platzer och Bygg-Göta tillsammans med reklambyrån Forsman Bodenfors vars huvudkontor är lokaliserat i fastigheten.

Läs även: Kasper Salin-toppens känga mot fastighetsbranschen

Indirekt hade Merkurhuset kunnat vinna även i kategorin Guldstolen Interiör för bästa inredning där Forsman Bodenfors kontor var nominerat. Men det priset gick till Uppsala stadsteater.

Kasper Salin-priset har delats ut av Sveriges Arkitekter sedan 1962 och anses vara landets mest prestigefyllda utmärkelse inom arkitektur. Men förbundet delar även ut Guldstolen Interiör, Guldstolen Produkt, Landmärket, Kritikerpriset och Planpriset vilket skedde på Arkitektgalan i Göteborg på måndagen.

Kasper Salin-prisets juryordförande Stina Johansson säger i en kommentar till Fastighetsnytt att Merkurhuset är ”en intressant och väldigt skickligt gjord byggnad”. Byggnaden ligger på Skeppsbron i centrala Göteborg och är en del av ett gammalt industriområde där den, enligt Stina Johansson, fungerar som en övergång som ”läker ihop” bostadsarkitektur och industri.

– Det är också en intressant gestalt i husets form, ganska enkel och lite allvarlig. Den har också vackra intressanta delar, gavlarna har runda former och trapphus. Det är en jättesmal kontorsbyggnad som har ljus från flera håll och den liknar inte riktigt det man är van vid att se i en kontorsbyggnad. Den har en intressant struktur och kan användas på många sätt i framtiden. Materialen är också spännande och vackra. Det är betongdelar, trädelar och tegel som är synliga och redovisar materialens karaktär, säger hon.

Läs även: Här är vinnaren av Kasper Salin-priset 2022

Juryn skriver följande i sin motivering om varför Merkurhuset anses vara det bästa exemplet på god arkitektur i Sverige 2022:

”En märkvärdig gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men samtidigt är sin egen. I ett trångt läge i staden infogar byggnaden sig. På samma gång äger den sin plats – en prestation i perfekt balans. De egensinniga gavlarna bör framhållas, tillsammans med ett slags ”takkupor” med många tolkningsbottnar. Interiört härskar materialens egen uttryckskraft. Några originella och snillrika val i en till största del enkel plan och sektion skapar en stor variation och rikedom i rumsupplevelserna. En ny typologi utanför de etablerade är kraftfullt och tidlöst.”

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset var följande: Radhusprojektet Tolv hus i Sorgenfri, Malmö. Hage i Råängen – startskottet för stadsdelen Brunnshög i Lund. Ombyggnationen av frikyrkan vid Mariatorget i Stockholm.

Priser Arkitektgalan

På måndagen den 13 mars delade Sveriges Arkitekter ut Kasper Salin-priset samt en rad ytterligare arkitekturpriser på Arkitektgalan i Göteborg. Här är alla vinnarna:

Kasper Salin-priset
Merkurhuset, Göteborg
Arkitekt: Olsson Lyckefors Arkitektur
Beställare: Platzer Fastigheter/Bygg-Göta/Forsman Bodenfors
Landmärket
Dockanparken med Djungellekplatsen, Helsingborg
Arkitekt: Helsingborgs stad och Krook & Tjäder arkitekter
Beställare: Helsingborgs stad
Guldstolen Interiör
Uppsala stadsteater, Uppsala
Arkitekt: Studio Foyer
Beställare: Uppsala Stadsteater
Guldstolen Produkt
Glänta utegym
Design: Jan Loftén
Producent: Glänta Design
Kritikerpriset
Sven Blume för dokumentärfilmen "Det krokiga och det raka" om arkitekten Carl Nyrén
Planpriset
Borås kommun, Stadsbyggnadsprogram för Borås – Staden vid parken
Arkitekt: Borås stad
Beställare: Kommunfullmäktige, Borås

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev