torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

Överdäckning i Malmö för större Nyhamn

Publicerad: 2 november 2016, 08:44

Illustration: Jonas Johansson/Sweco Architects.

Skulle man överdäcka spårområdet norr om Malmö Central skulle 150 000 kvadratmeter markyta frigöras för att bygga stad. Det menar Sweco som ser området som nästa stora utvecklingsområde i en ny visionsstudie.

Ämnen i artikeln:

NyhamnenFastighetsmarknaden i SydsverigeMalmö

Skulle man överdäcka spårområdet norr om Malmö Central skulle 150 000 kvadratmeter markyta frigöras för att bygga stad. Det menar Sweco som ser området som nästa stora utvecklingsområde i en ny visionsstudie.

Malmös kommunalråd för stadsbyggnad efterlyste nyligen ”visionära projekt” för staden framåt. I en ny studie från Sweco har man tagit efterlysningen på allvar.

Överdäckningen som bolaget vill se är i anslutning till Nyhamnen, som redan är igång som nästa stora utvecklingsprojekt i Malmö med sina 77 hektar. Skulle man överdäcka spåren norrut skulle alltså ytterligare 150 000 kvadratmeter yta frigöras, enligt studien.

– Våra tankar för Nyhamnen hämtar inspiration från dessa visioner, men är mer konkreta. Omvandlingen av området blir en viktig del i utvecklingen av morgondagens stadskärna. Vi ser Nyhamnen som en mosaik av Malmös allra bästa delar, där hållbarhet och livskvalitet utmärker sig, säger Anders Öreberg, regionchef för Sweco arkitekter.

Om de visionära planerna får något fäste i verkligheten återstår att se, men enligt Sweco är en överdäckning fullt möjlig ”med tanke på de värden det kommer tillföra staden”.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev