Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Österrikare kniper toppjobb på Chalmers

Publicerad: 29 augusti 2019, 12:20

Arkitekturhögskolan på Chalmers.

Foto: Mangan02/Wikipedia

Nu står det klart att den internationellt erkände arkitekten Walter Unterrainer från Österrike blir Nordens första professor inom arkitektur och ekonomi. Ett arbete som har pågått i nästan fem år.


Ämnen i artikeln:

GöteborgChalmersFastighetsmarknaden i VästsverigeWalter Unterrainer

Nu står det klart att den internationellt erkände arkitekten Walter Unterrainer från Österrike blir Nordens första professor inom arkitektur och ekonomi. Ett arbete som har pågått i nästan fem år.

Chalmers i Göteborg blir först ut i Norden med den tvärvetenskapliga professuren, som genom att föra in affärsförståelse och ekonomi i arkitektutbildningen vill bygga in större värden i fastighetsbranschen.

– Arkitekters affärsmannaskap har blivit en nyckelfråga. Att tillföra ekonomi till arkitektutbildningen svarar helt enkelt upp till dagens nya krav, säger Magnus Månsson, koncernchef för Semrén & Månsson.

Bakom initiativet står hans stiftelse, Maria och Magnus Månssons stiftelse.

– Vi arkitekter måste ha en utvecklad affärsförståelse om vi ska bygga in värde i det vi ritar. Därför är jag mycket glad att få en så skicklig och internationellt välrenommerad kollega som Walter till Chalmers.

Vägen mot hållbarhet
Österrikarens arbete profileras av ekologisk hållbarhet och han har utvecklat flera innovativa lösningar för energieffektivitet och kraftigt sänkta kostnader. Flytten till Chalmers går nu närmast från Aarhus School of Architecture i Danmark.

Så här beskriver han själv vikten av den nya professuren i ett pressmeddelande.

– Ekonomi inom arkitektur handlar om ansvarsfull hantering av miljö, pengar, platser, byggnader, restprodukter och mänskliga resurser. Diskussionen om faktiska kostnader och värden kopplar en pragmatisk syn på arkitekturen till dagens större frågor om klimatförändring, utarmning av naturresurser och social utveckling.

Tyskland och flera andra europeiska länder har redan liknande akademiska tjänster, men i Sverige är professuren den första i sitt slag.

– Nu bygger vi in den ekonomiska förståelsen som ett moment i grundutbildningen och jag ser fram emot att se hur det kommer att påverka och förändra arkitektrollen på sikt, säger Magnus Månsson.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.