Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Örjan Wikforss tillförordnad rektor för Arkitekthögskolan i Umeå

Publicerad: 26 februari 2013, 12:02

Örjan Wikforss

Från och med idag tisdag den 26 februari tillträder Örjan Wikforss tjänsten som tillförordnad rektor för Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Sedan januari 2010 har han varit ledamot i högskolans styrelse.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i norra Sverige

Från och med idag tisdag den 26 februari tillträder Örjan Wikforss tjänsten som tillförordnad rektor för Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Sedan januari 2010 har han varit ledamot i högskolans styrelse.

– Det känns mycket bra att Örjan Wikforss kliver in i rollen som tillförordnad rektor. Han har gedigen erfarenhet av att arbeta i ledande positioner både som praktiker och akademiker. Jag har högt förtroende för hans stora erfarenhet och kunskap inom arkitekturområdet. Hans erfarenhet av Arkitekthögskolan här i Umeå är förstås också ovärderlig, säger Lena Gustafsson som är rektor vid Umeå universitet.

Örjan Wikforss är idag verksam som arkitekt och forskare i Arkitekturanalys sthlm AB. Han har varit professor i projektkommunikation vid KTH och är sedan 2012 knuten till Institutionen för fastigheter och byggande som professor emeritus. Han disputerade i arkitektur 1977 och utsågs till docent i formlära 1980. Han har varit adjungerad professor vid Chalmers Arkitektur (1986-1996), SLU Landskapsplanering (1994-2000) och gästprofessor vid Institutionen för industriell ekonomi, KTH (2000-2006). Vidare är han vice ordförande i Sveriges Arkitekter och ordförande i Utbildnings- och forskningsutskottet. Han tillhör styrgruppen för den nationella forskarskolan ResArc: Swedish Research School in Architecture. Dessutom är han är ledamot av styrelsen för stiftelsen Svensk Industridesign, SVID, och IVA, Ingenjörsvetenskapsakademien.

Örjan Wikforss skriver även krönikor om arkitektur i Fastighetsnytt.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.