Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

NYC inspireras av STHLM

Publicerad: 21 januari 2015, 15:20

Tobias Olsson

Under det vokalfattiga namnet STHLMNYC kommer Sveriges Arkitekter och American Institute of Architects New York Chapter att inleda ett samarbete om stadsbyggnadsfrågor.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Arkitekter

Intervjun är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 6, 2014

Under det vokalfattiga namnet STHLMNYC kommer Sveriges Arkitekter och American Institute of Architects New York Chapter att inleda ett samarbete om stadsbyggnadsfrågor. När plattformen lanserades i slutet av oktober 2014 var Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson på plats i New York.

Det handlar ju om ett samarbete mellan Stockholm och New York om utformningen av framtidens städer. Finns det något som en världsstad som New York tycker sig ha att lära av Stockholm?
Ja absolut! Poängen med samarbetet är just det; att vi ska lära oss av varandra! Intresset var stort på vårt första event i New York, lokalen var knökfull, staden (NYC) var där och vi hade en del uppföljande möten. Nya borgmästaren Bill de Blasio har uttryckligen visat ett intresse för Sverige och Stockholm och en del av våra lösningar. Hans första projekt, som lanserades nyligen, heter Vision Zero efter Sveriges nollvision om säkerheten i transportinfrastrukturen.

Finns det andra specifika saker som Stockholm anses duktiga på?
Stockholm ligger långt fram vad gäller till exempel miljöteknik och medborgardialog – men också i vad som kan kallas ”flernivåstyrning” eller ”multigovernance”, det vill säga att vi på en fysisk plats kan få ihop kommunen med staten och landstinget och kollektivtrafiken, tillsammans med de privata aktörerna. Goda exempel är Hammarby sjöstad och Norra Djurgårdsstaden.

Om man vänder på frågan, vad tror du att Stockholm skulle kunna ta till sig av New Yorks arbete med transporter, natur i stadsmiljön och socioekonomiska utmaningar?
För det första: New York håller på att vända helt på deras syn på gatan som främst något för bilar till att bli stadens mest värdefulla gemensamma yta. Broadway håller återigen på att göras om till den ”stig” för människor som den var från början. Bilarna får maka på sig till fördel för gångare, för växtlighet, för sittplatser, för konst och för matmarknader.

För det andra: High Line är ett strålande exempel där en tidigare helt outnyttjad resurs – en övergiven och förfallen tågräls – kan bli en av stadens största tillgångar, med hjälp av arkitekter med framåtsyftande idéer. Här skapas en destination och ett grönt rum samtidigt. Som funkar både som rekreation för människan och som en biologisk spridningskorridor.

För det tredje: Det politiska ramverket är helt annorlunda i städerna, men även det är intressant att jämföra. Hur NYC jobbar via sin Housing Authority att klämma in affordable housing i hela staden eller hur projektet Red Hook Initiaive i Brooklyn är ett nytt sätt att lokalt agera för en bättre socioekonomisk framtid.

Vad händer härnäst inom ramen för STHLMNYC?
Alla föreläsningar ligger på webbplatsen sthlmnyc.org, där kommer information och texter läggas upp kontinuerligt. Nästa event är i Stockholm i april, då blir det flera dagar med workshops, seminarier och möten när arkitekter och andra aktörer från New York kommer hit. Temat för det mötet är ”Movement” och vi kommer prata om transporter, om hur naturen kan sprida sig i staden, om hur vi rör oss i staden och var vi bosätter oss, men också hur idéer färdas och utvecklas och inte minst hur ekonomin och investeringar rör på sig i vår globala ekonomi.

Daniel Bergstrand

Ämnen i artikeln:

Sveriges Arkitekter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.