Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Nya campus Albano får hållbarhetscertifiering

Publicerad: 26 september 2019, 07:10

Campusområdet Albano certifieras enligt Citylab. Illustration: BSK Arkitekter

Se bilderna på Sveriges första campusområde att klassas enligt Citylabs certifiering.


Ämnen i artikeln:

Akademiska HusSvenska Bostäder

Klassas som hållbart i sin helhet. Första campusområde i Sverige att uppleva kraven för Citylab.

På campus Albano byggs 70 000 kvadratmeter nya universitetslokaler, 1 000 student- och forskarbostäder samt anlagda parker, butiker och restauranger. Nu står det klart att området blir den första campusmiljön i landet som certifieras enligt Citylab och därmed utmärker sig som ett stadsutvecklingsprojekt i absolut hållbar framkant.

Det nya universitetsområde som växer fram mellan Stockholms universitet, KTH, Hagastaden och Karolinska institutet ska bli en förebild när det gäller hållbart stadsbyggande.

Och nu har projektet nått målen för att uppfylla kraven på certifieringen Citylab, en miljöcertifiering som inte enbart gäller en enskild byggnad utan omfattar ett helt stadsutvecklingsprojekt.

– Det är ett resultat av ett gott samarbete och en bekräftelse på att vi faktiskt skapar ett campus med hållbarhet som ledstjärna i alla led – något som är av största vikt för Akademiska Hus och vårt arbete för att  uppnå en nollvision för vårt klimatavtryck, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus, en av aktörerna i projektet.

För att bli godkänd har projektet uppfyllt 20 indikatorer, som omfattar såväl kvalitativa som kvantitativa bedömningskriterier och redovisningskrav.

Bland annat granskas organisation och samverkan samt den rent fysiska utformningen. Blandad bebyggelse, hållbara färdsätt, mötesplatser, gröna ytor, ekosystemtjänster och energisystem med låg klimatpåverkan är krav som ska uppfyllas.

Utvecklingsarbetet är ett samverkansprojekt mellan Akademiska Hus och Stockholms universitet, KTH, Svenska Bostäder och Stockholms stad.

Byggherrar är Akademiska Hus och Stockholms stads kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder.

FAKTA/Några av de hållbara insatser som görs i Albano

- Bin, insekter och fåglar får gynnsamma miljöer
- Vattensystem byggs för att ta hand om dagvatten
- Utemiljöer utformas för att stärka spridningsvägarna för växter och djur
- Materialen har valts ut för att så låg klimatpåverkan som möjligt
- Fastigheterna får bergvärme- och bergkylsystem och solceller på taket.

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.