söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

“Ny riksarkitekt inom en månad”

Publicerad: 20 september 2018, 09:47

Anders Sjelvgren. Foto: RISE.

I september anställdes Christer Larsson som Sveriges första riksarkitekt fram till årsskiftet. “Inom en månad vet vi vem ordinarie riksarkitekten blir”, säger Anders Sjelvgren, Boverkets generaldirektör, på Business Arena Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Christer Larsson

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

I september anställdes Christer Larsson som Sveriges första riksarkitekt fram till årsskiftet. “Vi räknar med att rekryteringen av den ordinarie riksarkitekten blir klar inom en månad”, säger Anders Sjelvgren, Boverkets generaldirektör, på Business Arena Stockholm.

Regeringens proposition “gestaltad livsmiljö” antogs i maj för att stärka arkitekturens roll inom samhällsbyggnad. Knappt fyra månader senare anställde Boverket Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö och utredaren bakom arkitekturpolitiken, som Sveriges första riksarkitekt, men på tillfällig basis.

Varför var det så bråttom?
– Vi behöver bygga mycket och rätt, då är det viktigt att frågan kommer igång. Med Christers långa erfarenhet kan funktionen få en flygande start, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

Han försäkrar samtidigt att rekryteringsprocessen går som smort.

– Vi räknar med att rekryteringen av den ordinarie riksarkitekten blir klar inom en månad.

Boverket har fått 15 miljoner kronor i år för att starta upp kontoret i Malmö, där personen kommer att vara stationerad. Myndigheten har även rekryterat tolv nya arkitekter, vilket innebär att man nu har sammanlagt 47 arkitekter på flera orter. En satsning som är den största i myndighetens 30-åriga historia, enligt Sjelvgren.

Vad motiverar satsningen?
– Vår byggda miljö är en väldigt viktig fråga. Vi har bostadsbrist och många människor bor under odrägliga förhållanden. Vi måste lösa det långsiktigt bra.

Christer Larsson uppger att han inte har några som helst planer på att söka den permanenta tjänsten.

– Nej, jag är stadsbyggnadsdirektör i Malmö och antar utmaningen för att ge satsningen en riktning. Sedan tar någon annan vid. Men det är spännande att få vara en del av den nya arkitekturpolitiken.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev