Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Norges tredje största stad bygger ny station i trä

Publicerad: 11 februari 2020, 13:00

Det är Arkitema Architects förslag Kurven som ska realiseras i samarbete med det lokala arkitektkontorer PKA och fastighetsägaren Bane Nor Eiendom.

Foto: Arkitema Architects

Norges tredje största stad Trondheim ska bygga ett nytt resecentrum med en bärande konstruktion i trä. Arkitema Architects förslag har korats som vinnare i arkitekttävlingen för nya stationen.


Ämnen i artikeln:

NorgeArkitema ArchitectsTrondheim

Det är Bane Nor Eiendom, norska statens bolag för ägande och förvaltning av stationsfastigheter, som tillsammans med Trøndelags fylke (länsförvaltningen) ska bygga det nya stationshuset i Trondheim. Nuvarande stationen Trondheim S håller inte längre måttet.

Efter en tävling administrerad av Norske Arkitekters Landsforbund har förslaget som Arkitema Architects tagit fram korats som vinnare. Förslaget heter Kurven och innebär som namnet antyder en byggnad där ena sidan är lätt böjd. Arkitema Architects kommer tillsammans med det lokala arkitektkontoret PKA, och i nära samarbete med byggherren Bane NOR Eiendom, arbeta vidare på det vinnande förslaget för stationscentret.

Skelettet ska byggas i trä

Den bärande konstruktionen ska göras i trä för materialets låga CO2-fotspår.

Uppdraget är att skapa en hållbar station som också blir ett nytt landmärke och ett resmål i sig. 

Arkitema skriver i ett pressmeddelande att en av de stora utmaningarna under byggprocessen blir att stationen ska byggas över tågspåren och att det hela måste föregå utan att tågtrafiken påverkas. De delar av byggnaden som ska ligga över tågspåren kommer därför att uppföras i moduler som snabbt kan monteras upp. Även byggnadens speciella fasader, som skärmar av från solen, kommer att levereras i färdiga moduler, som går snabbt att montera. 

– Vi har haft ett nära samarbete med de lokala arkitekterna på PKA, som har sett till att projektet har en lokal förankring. Vårt mål har varit att skapa en ny samlingspunkt i Trondheim. Ett ”vardagsrum” som erbjuder ett flertal informella mötesplatser och utrymmen. Projektet förstärker med sin kurvade och avtrappande fasad kopplingen mellan staden och hamnen. Den påminner om de typiska gamla trähusen man kan se vid Nidelven, när man anländer till staden via Sjøgangen, säger Arkitekt MAA och partner, Thomas Birkkjær från Arkitema Architects, i ett pressmeddelande.

Mer om Kurven

Adress: Trondheim.

Omfattning: 18 600 kvadratmeter.

År: 2020 -

Byggherre: Bane Nor Eiendom och Trøndelags fylkeskommun.

Arkitekt: Arkitema Architects och PKA Arkitekter.

Knutpunkt: Den nya terminalen vid Trondheim S är det största och viktigaste knutpunktsprojektet som Bane Nor Eiendom har i Mellannorge.

Certifiering: Byggnaden kommer även att vara BREEAM NOR-certifierad och är utformad med FN:s globala mål i åtanke.

Det nya stationshuset ska bli ett nytt landmärke i Trondheim.

Foto: Arkitema Architects

Uppdragsgivaren vill att den nya stationen ska bli en levande mötesplats.

Foto: Arkitema Architects

Stationshuset ska byggas ovanpå järnvägen vilket blir är en stor utmaning.

Foto: Arkitema Architects

Foto: Arkitema Architects

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.