Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Nästa steg för Sernekes bostadsprojekt på Cirkustomten

Publicerad: 16 februari 2022, 09:50

250 bostäder ska rymmas i projektet.

Foto: OKK+/Sandellsandberg Arkitekter/GAJD Arkitekter

En bedömningsgrupp med bland annat Serneke och Göteborgs stad har valt en vinnare för utvecklingen av den så kallade Cirkustomten i centrala Göteborg.


Ämnen i artikeln:

SernekeOla SernekeGöteborg

Det vinnande förslaget kommer från arkitektteamet OKK+/Sandellsandberg Arkitekter/GAJD och kommer ligga som grund för det fortsatta detaljplanearbetet. 

Serneke vann markanvisningen för platsen redan 2016, och detaljplanearbetet påbörjades i september 2020 och beräknas preliminärt vara klar under 2024.

Läs även: Exploatering av Heden - stadsbyggnadsdirektören skeptisk till Wallenstams förslag

– Cirkuskvarteret har två ansikten, utåt ett mer formellt som speglar stenstadens karaktär, inåt ett friare som släpper in solljuset och förlänger Lorensbergsparken. Här finns plats för gammalt och nytt, mjukt och hårt, vardag, lek och fest, säger Karolina Keyzer, arkitekt OKK+.

Förslaget rymmer 250 nya bostäder, verksamhetslokaler och ett parkeringsgarage. 

– Vi har gjort en kvalificerad designprocess kring en synlig och viktig tomt i staden. Fyra bra förslag med olika lösningar på förhållandet till parken och till stenstaden bedömdes. Utvalt förslag bedömdes ha löst detta på bästa sätt avseende på stråk, offentliga rum och hopläkning av denna viktiga plats, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborgs Stad i en kommentar. 

Läs även: Nästa steg för cirkustomten i centrala Göteborg - fyra arkitektteam utvalda 

Cirkustomten ligger i Lorensbergsparken, mellan Kungsportsavenyn och Södra vägen. 

– Det är en fantastisk känsla att få vara med och förädla en så unik tomt som Cirkustomten! Från att ha varit outnyttjad mark med ett ansatt parkeringsgarage, till att nu bli fina bostäder med levande bottenvåningar och inbjudande miljöer, säger Ola Serneke, vd på Serneke Invest AB. 

 

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SernekeOla SernekeGöteborg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.