Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

“Mitt engagemang matchar det som branschen behöver nu”

Publicerad: 4 oktober 2019, 02:00

Tatjana Joksimovic.

INTERVJU. Tatjana Joksimović har vetat att hon ville bli arkitekt sedan hon var fem år och ritade vid sin fars skrivbord i Belgrad. Med förebilder som Miss Kittin och Greta Thunberg jonglerar hon i dag mellan två viktiga poster i den svenska arkitektkåren.


Ämnen i artikeln:

Tatjana Joksimović

INTERVJU. Tatjana Joksimović har vetat att hon ville bli arkitekt sedan hon var fem år och ritade vid sin fars skrivbord i Belgrad. Med förebilder som Miss Kittin och Greta Thunberg jonglerar hon i dag mellan två viktiga poster i den svenska arkitektkåren.

Hur ser din arbetsvecka ut?

– Min arbetsdag börjar och avslutas med en lässtund på pendeltåget: ärenden, rapporter, domar och nyhetsbevakning. Mitt jobb som planchef på länsstyrelsen i Stockholms län kräver en bra överblick, närvarande ledarskap och många korta arbetsmöten i sakfrågor. Måndagar på jobbet börjar med mina medarbetare på ett prioriteringsmöte. Vi går igenom veckoprioriteringar och följer upp föregående vecka. Mitt uppdrag som ordförande i Sveriges Arkitekter sköter jag på fri- och flextid. Jag har regelbundna möten med förbundsdirektör Tobias Olsson, kansliet och arbetsutskottet för planering och verksamhetsuppföljning.

Vad lockade dig till arkitekt yrket?

– Så länge jag kan minnas har jag varit fascinerad av skisspapper, arkitektur, städer och stadslivet. Som barn gillade jag att rita mycket vid fars ritbord. Min far är civilingenjör och jag var tydlig redan som femåring mot mina föräldrar att det inte var vägar, utan hus, jag ville rita.

Hur bor du själv?

– Tre rum och kök, hyresrätt i Nynäshamn sedan 2011.

Hur skulle du vilja bo?

– Jag är nöjd med mitt boende.

Har du någon förebild?

– Jag har många förebilder. Modiga kvinnor har alltid inspirerat mig. Min mor Mirjana och mormor Katica. Dusty Springfield. Greta Garbo. Rachel Carson. Kim Gordon. Bell Hooks. PJ Harvey. Naomi Klein. Lina Bo Bardi. Miss Kittin. Greta Thunberg.

Vad gör du en ledig dag?

– Tar helst en sovmorgon, brunch med min make och sedan en lång skogspromenad med mina bästa vänner Anna och hund Hedda.

Vilket var ditt första sommarjobb?

– Jobb i min fars byggfirma.

Hur tar du dig till jobbet?

– Pendeltåg från Nynäshamn.

Varför tror du att du valdes till ordförande i Sveriges Arkitekter?

– Jag valdes med en förväntan att bidra med flera perspektiv, inte minst det fackliga, i förbundets expansiva fas. Mitt engagemang matchar det som branschen och arkitektkåren behöver just nu: mer ekologisk och social hållbarhet, jämlikhet och samhällsnytta.

TATJANA JOKSIMOVIĆ

- Ålder: 46 år.
- Gör: Är ordförande för Sveriges Arkitekter, planchef på länsstyrelsen i Stockholms län.
- Bor: I Nynäshamn. Uppvuxen: I Belgrad, Serbien. Familj: Maken Predrag.
- Karriär i korthet: Planchef på länsstyrelsen i Stockholms län sedan 2014. Arbetat i branschen länge, 1991–1998 som egenföretagare, 2002–2011 som planarkitekt (Belgrads stad, Malmö stad, Göteborgs stad) och 2011–2014 som planoch bygglovchef och planch

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Tatjana Joksimović

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.