Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Arkitektur

Mindre Nobel Center presenterat

Publicerad: 17 September 2015, 09:30

Bild: ©David Chipperfield Architects

Ett bearbetat förslag för nya Nobel Center har presenterats. Den grundläggande idén är densamma men huset har blivit mindre.


Ämnen i artikeln:

Nobel center

Under sommaren har David Chipperfield Architects i Berlin arbetat med att bearbeta planerna på ett Nobel Center. Höjden på huset har sänkts ungefär motsvarande ett våningsplan samtidigt som det kortats med cirka 4,5 meter.

– För oss har det varit viktigt att lyssna på de synpunkter som framkommit. Vi är nöjda med de lösningar som David Chipperfield Architects föreslagit. Trots att huset nu är mindre kommer det att vara möjligt att skapa den breda verksamhet vi tänkt oss kring Nobelpriset och Nobelpristagarnas upptäckter. Dagar och kvällar ska Nobel Center sjuda av liv. Här möts skolbarn och världens ledande tänkare samtidigt som både stockholmare och turister från hela värden ska kunna känna sig hemma, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

Bearbetningar

- Byggnaden sänks med 3 meter och kortas med cirka 4,5 meter. Den har fått en tydligare uppdelning i en sockel, ett mellanparti och en takvåning som relaterar till den omgivande bebyggelsen på Blasieholmen. Längs byggnadens sydöstra långsida skapas en terrass om cirka 200 kvadratmeter.
- I översynen av lokalprogrammet för att kunna minska byggnaden har de publika ytorna prioriterats.
- Nobelsalen har fått en ny utformning.
- Det underjordiska garaget med tillhörande ramp på Hovslagargatan är borta. Detta gör det möjligt att skapa ett torg även på denna del av Blasieholmen.
- Högst upp i huset har två nya rum skapats för att kunna nyttjas som bar eller användas för TV-inspelningar med exempelvis Nobelpristagare med Stockholm som bakgrund. Teknik, som i det tidigare förslaget var placerad ovanpå husets tak, har i det bearbetade förslaget flyttats ner under mark.

Nobel Center – en vandring genom huset

Entréplanet i Nobel Center kommer att vara en öppen avgiftsfri mötesplats.

De två våningsplanen ovanför entréplanet, och husets nedre våning, används framför allt till utställningar och skolverksamhet. Här kan besökaren se utställningar om Nobelprisområdena, om Alfred Nobel och om pristagarna och deras insatser. Det finns såväl fasta utställningar som större tillfälliga satsningar. På våning två ligger också en restaurang.

På plan tre fungerar Nobel Center som en plats för möten, både större och mindre. Huset blir basen i ett nav dit forskare, författare och de som arbetar med humanitära frågor och konfliktlösning bjuds in. Här kommer det även att finnas en öppen konferensverksamhet.

Det fjärde våningsplanet inrymmer Nobelsalen med panoramautsikt över Stockholm. Auditoriet kommer att fungera för stora sammankomster men kan även delas av för vetenskapliga konferenser, kulturella arrangemang och möten kring dagsaktuella frågor. Via en terrass som sträcker sig längs med långsidan av byggnaden kan man blicka ut över staden. Högst upp finns även ett par mindre rum och möjlighet att öppna upp en bar.

En mindre del av huset är avdelat för sådant som tekniska utrymmen och arbetsplatser, men ambitionen är att hålla Nobel Center till allra största delen öppet för besökare.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Nobel Center

Ämnen i artikeln:

Nobel center

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.