Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Miljoner in i “Stockholms fulaste hus”

Publicerad: 9 november 2015, 08:10

Foto: Akademsika Hus.

Akademiska Hus investerar drygt 240 miljoner kronor i ombyggnad av den utflyttade Arkitekthögskolan på Östermalm i Stockholm. Ambitionen är att ”Stockholms fulaste hus” ska bli en mötesplats för kreativitet och entreprenörskap.


Ämnen i artikeln:

Akademiska HusStockholmKTH

Den 12 000 kvadratmeter stora byggnaden byggdes i slutet av 1960-talet och har sedan dess inhyst arkitektutbildningen vid KTH, som under sommaren flyttades till ett nytt hus på campusområdet. Den har flera gånger utsetts till Stockholms fulaste hur. Att förändra dess utseende är dock inte med i planerna, utan det ska istället lyftas fram som ett signum.

– Att huset är välkänt och väcker känslor är inte något negativt, tvärtom. Men skälet till att utveckla A house just här är inte för att rehabilitera huset på något sätt. Byggnaden har redan en idealisk struktur för att skapa en inkluderande plats för innovation och ny kunskap, säger Erik Westin, biträdande regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

Tanken är att ”A house” ska fylla ett tomrum mellan akademi och det som är mer publikt och kommersiellt. Arbets- och mötesplatser för bland annat start-up bolag, ska blandas med publika och gemensamma delar för forskare, studenter och ”samhället i övrigt”.

A house renoveras i olika etapper fram med start i november 2015. Visionen är att under en period prova temporära pop up-verksamheter i de delar av huset som väntar på upprustning.

En tillbyggnad om 900 kvadratmeter ska uppföras på innergården, som ersätter den byggnad som brann upp 2011. Färdigställandet är planerat i två etapper, med en första inflyttning i januari 2017 och den andra under 2018.

Redaktionen

Källa: Akademiska Hus

Ämnen i artikeln:

Akademiska HusStockholmKTH

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.