Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Malmös FN-byggnad vinner Årets Stadsbyggnadspris

Publicerad: 15 september 2015, 12:19

Foto: Bojana Lukac Malmö stadsbyggnadskontor

Årets Stadsbyggnadspris 2015 går till Urbana Hängsel; tillbyggnaden till den gamla hamnförvaltningsbyggnaden, som numera är hemvist för World Maritime University.


Ämnen i artikeln:

Malmö

Kim Utzon Arkitekter har stått för designen i samarbete med Terroir på uppdrag av Malmö stad.

– Urbana Hängsel är resultatet av en arkitekttävling som uppmanade till ett djärvt formspråk. Förslaget har på alla sätt infriat förväntningarna. Med ömsesidig respekt vävs äldre och nutida arkitektur samman. Och resultatet har blivit en gränslös arkitektur för en verksamhet utan gränser, säger Ingemar Gråhamn, stadsarkitekt i Malmö.

Sedan 1982 delar Malmö stad årligen ut Stadsbyggnadspriset till nyproduktion, ombyggnad eller renovering av ett bostadshus eller en verksamhet som bidragit till att förbättra Malmös stadsmiljö.

Övriga pristagare 2015

Nominerad till Stadsbyggnadspriset och vinnare i klassen bostäder blev Bohus 5, där MKB Fastighets AB är byggherre och Jais Arkitekter ritat huset.

Årets Gröna Lans gick till de 12 byggherrar som samarbetat i projektet Fullriggaren i Västra Hamnen: HSB Sundsfastigheter, Haga Gruppen AB, Bengt Nevsten Fastigheter, White Arkitekter, Parkering Malmö, Stena Fastigheter Malmö AB, Nevsten Fastighets AB, Tornahem, Byggvesta, BoTrygg AB, Fastighets AB Briggen och Derome

Årets Skyltpris gick till skylten på biograf Panora, designad av Folkets Bio Malmö Biograf Panora i samarbete med Accus och Mastiff Projekt.

Ett hedersomnämnande fick kvarteret Trevnaden, som är ett samarbete mellan MKB Fastighets AB, Sofielunds kollektivshus och Kanozi Arkitekter.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Malmö stad

Ämnen i artikeln:

Malmö

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.