Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Kreativt nav tar form i Frihamnen

Publicerad: 6 september 2017, 06:31

Visionsbild Magasin 113: BSK Arkitekter.

Den gamla lagerbyggnaden Magasin 113 i Frihamnen ska förvandlas till ett kulturkvarter. Nu planerar Konsthallen och Forsman & Bodenfors att flytta in.


Ämnen i artikeln:

GöteborgFrihamnenBSK ArkitekterFastighetsmarknaden i VästsverigeÄlvstaden

Den gamla lagerbyggnaden Magasin 113 i Frihamnen ska förvandlas till ett kulturkvarter. Nu planerar Konsthallen och Forsman & Bodenfors att flytta in.

Det är det holländska arkitektkontoret MVRDV som tillsammans med BSK Arkitekter står för förslaget. Tanken är att den befintliga fasaden och interiören ska restaureras, och ovanpå ska en liknande struktur med tre nya våningar byggas. Samtidigt byggs en yttre glasvägg runt allt, så att en sammanhållen byggnad skapas.

– Det offentliga rummet är hjärtat i Magasin 113 och därför är det mer än bara en byggnad. Det vi försöker åstadkomma är en generös plats. En plats för möten som utvecklar Frihamnen och hela Göteborg. Tillsammans med våra holländska kollegor och Älvstranden Utveckling ser jag fram emot att realisera visionerna, säger Svante Bergman, arkitekt på BSK Arkitekter.

Arbetet innebär att ta fram en strategi för Magasin 113:s fortsatta utveckling, samt gestaltning och projektering av delar av byggnaden, som delvis ska vara färdigställd till 2020.

Magasin 113 är en del av stadsutvecklingsprojektet Frihamnen, som i sin tur är en del av Göteborgs stora vision för Älvstaden, som växer fram längs båda sidor om älven i Backaplan, Centralenområdet, Frihamnen, Gullbergsvass, Lindholmen, Ringön och Södra Älvstranden. Målet är 25 000 nya lägenheter och 45 000 nya arbetsplatser.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.