söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

Klart: De får utforma Helsingborgs nya badhus

Publicerad: 12 april 2023, 08:52

Oceanbadet blir Helsingborgs nya badhus. Här det vinnande arkitektförslaget Niveau+.

Foto: Pressfoto

Det blir ett team bestående av svenska och norska arkitekter som får utforma Helsingborgs nya badhus Oceanbadet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetHelsingborgSkåne

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Arktiektteamet bestående av svenska Yellon och norska Lund+Slaatto Arkitekter och Bjørbekk & Lindheim Landskapsarkitekter vann arkitekttävlingen om gestaltningen av Oceanbadet med förslaget Niveau+.

Arkitekttävlingen genomfördes i samarbete med Sveriges Arkitekter. Efter en prekvalificeringsprocess med ett 30-tal deltagande arkitektföretag bjöds fem olika team in för att delta i tävlingen.

Så här skriver juryn i sin motivering av Niveau+ som vinnare:

”Niveau+ är en byggnad som är mycket stark i sin karaktär som kommer att stärka Helsingborg som resmål. Detta kan bli en mycket välfungerande, attraktiv och spännande badanläggning. Byggnaden är i tegel, som är så typiskt för Helsingborg och invändigt finns många vackra och funktionella rum. Byggnaden kommer att fungera utmärkt för såväl motionssimmaren som barnfamiljer och vid stora simtävlingar.”

Läs också: Kraftigt ökad arbetslöshet bland arkitekter – och värre blir det

Det nya Oceanbadet kommer att ligga vid hamnområdet i Helsingborg och förhoppningen är att det ska kunna invigas lagom till julen 2027. Badet kommer att utrustas med en tävlingsbassäng som är godkänd för tävlingar på SM-nivå.

– Genom att tävla får flera arkitekter eller team arbeta på lika villkor med samma uppgift, i konkurrens om ett uppdrag. Det är ett bra sätt att få många kvalificerade lösningar på hur ett badhus kan se ut och byggas på bästa sätt. Det var oerhört hög nivå på samtliga bidrag, men till slut så enades vi om en vinnare, säger Anna Möller, stadsbyggnadsdirektör och ordförande i tävlingsjuryn, i en kommentar.

Läs också: Här är morgondagens talanger i fastighetsbranschen – hela listan 2022

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev