Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Kasper Salin till bostadshus

Publicerad: 29 november 2016, 18:04

HSB brf Studio 1. Arkitekt: Johannes Norlanders team.

Foto: HSB arkiv.

Sedan 1962 har Kasper Salin-priset för bästa byggnad delats ut av Sveriges Arkitekter. Kasper Salin-priset 2016 tilldelas HSBs Studio 1 i Örgryte Torp, Göteborg. Bostadspriset gick till Katscha.


Ämnen i artikeln:

HSBSveriges ArkitekterKasper Salin-priset

HSB Studio 1 stod klart för inflyttning i juni 2016. Ett flerbostadshus i Örgryte Torp, Göteborg. Arkitekt är Johannes Norlander arkitektur och byggherre är HSB.

Juryns motivering:
”För en förebildligt väl utformad vardagsarkitektur, i nära samarbete mellan arkitekt och byggherre. Skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling, både i den lilla och stora skalan, har medvetet getts en central plats. Studio 1 är bostadshus med kvaliteter som varar länge.”

Juryn framhöll också den höga standarden i hantverksutförandet och materialbehandlingen, med svartbränt platsmurat tegel i fasaden.

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset 2016 var:

Nötkärnan vårdcentral, Bergsjön. Arkitekt är Wingårdhs, byggherre en privat läkarklinik genom Christer Andersson.

Bro galopp i Bro, Önsta. Arkitekt är Gustav Appell arkitektkontor, byggherre Svensk Galopp.

Råå förskola i Råå utanför Helsingborg. Arkitekt är Dorthe Mandrup Arkitekter, byggherre Helsingborgs stad.

Bostadspriset gick till Katscha
Katscha, mitt i Motala ström i Norrköping, vinner Sveriges Arkitekters Bostadspris 2016 Juryn prisar både placeringen och den unika bostadsarkitekturen.

Katscha är resultatet av en markanvisningstävling 2011 där dåvarande stadsarkitekten i Norrköping, Dag Johansson, ”uppfann” tomten mitt i det unika industrilandskapet. Huset står till 80 procent på pelare i Motala ström. I mars i år tog huset guld för bästa bostadsprojekt på Europas största fastighetsmässa Mipim i Cannes.

Arkitekt: Ingrid Reppen, Arkitektur + Development. Beställare: Robert Ivarsson, Ivarsson Byggnads AB.

Juryns motivering:
”Katscha uppfinner nära nog sin egen tomt mitt i industrilandskapet i Norrköping. Byggnaden skapar nya platser och en bostadsarkitektur som är unik i Sverige idag. Genom sin form och sektion med dubbla takhöjder blir Katscha ett självklart tillskott i den enastående miljön vid Motala ström.”

De övriga nominerade till Bostadspriset 2016 är bostadsrättshuset Tenoren i Malmö, hyresrättshuset Korthållaren i Vällingby och bostadsrättsområdet Sjöterrassen i Fittja. Bostadspriset delades ut av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan den 29 november på Cirkus i Stockholm.

Redaktionen

Källa: Sveriges Arkitekter, HSB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.