Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Kasper Salin till Arkitekturskolan vid KTH

Publicerad: 19 november 2015, 19:30

Arkitekturskolan. Ansvarig arkitekt: Bolle Tham och Martin Videgård.

Förra året gick Kasper Salin priset till Kulturhuset Väven i Umeå. Valet i år stod mellan en skola, en Brf, en kongressanläggning samt en bastu. Vinnaren, Arkitekturskolan vid KTH, korades under Arkitekturgalan.


Ämnen i artikeln:

Kasper Salin-prisetSveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919).

Vinnare: KTH – Arkitekturskolan
På en triangelformad tomt på KTH Campusligger nya Arkitekturskolan. Det är en rundad byggnad i glas och rostrött stål i sex plan, med gemensamma funktioner i entréplanet som ateljéer, verkstäder och utställningssalar. På mellanvåningarna finns ritsalar som följs av mötesrum och takterrasser.

Ansvarig arkitekt: Bolle Tham och Martin Videgård
Byggherre: Akademiska hus.

– Årets nominerade är fyra väldigt bra men sinsemellan mycket olika byggnader. Det ligger en medvetenhet i att välja de här fyra eftersom de visar bredden av begreppet god arkitektur, säger ordförande Magnus Månsson och tillägger att juryn har varit helt enig i sitt val.

Juryns motivering till vinnaren av Kasper Salin-priset:
Arkitekturskolan läggs till staden som ett nytt lager och tidsuttryck så att helheten blir bättre och en kulturhistoriskt intressant miljö höjs. Kasper Salin-priset 2015 går till en kompromisslöst samtida byggnad. Den tar utgångspunkt i sin omgivning och relaterar till den, tydlig i sin egen karaktär som tillskott bland kulturbyggnader.

Övriga nominerade:

Malmö Live
Malmö Live är en komposition av hotell, konferens, restauranger och konsertsalar.
Ansvarig arkitekt: Kristian Lars Ahlmark, Schmidt Hammer Lassen

Bastun, Frihamnen i Göteborg
Projektet är en bastu för ett tjugotal personer men också ett steg i en process för att ta en plats i besittning, befolka den och förädla den försiktigt.
Ansvarig arkitekt: Raumlabor

BRF Ohoj, Västra hamnen i Malmö
Ohoj är ett bostadsrättshus med tio lägenheter, alla i etager.
Ansvarig arkitekt: Cord Siegel, Hauschild + Siegel

Andra vinnare på Arkitekturgalan:

Bostadspriset:  BRF O’hoj, Västra hamnen i Malmö. Arkitekt: Hauschild + Siegel genom Cord Siegel och Axel Hauschild. Byggherre: Hauschild + Siegel.

Ung Svensk Arkitektur-priset: Vasakronans regionkontor i Göteborg. Ansvarig arkitekt: Arkitekterna SAR/MSA Karin Skoglund och Annika Hedeblom, Kaka Arkitekter, arkitekt SAR/MSA Alexandra Lindberg, OkiDoki Arkitekter samt arkitekt SAR/MSA Moa Rundlöf, Moa Rundlöf Arkitektur
Medverkande: Inredningsarkitektstudent Patrik Larsson
Byggherre: Vasakronan

Sienapriset: Hörsalsparken i Norrköping. Landskapsarkitekt: Joakim Malmquist, AQ Arkitekter. Byggherre: Norrköpings kommun.

Kritikerpriset: Kulturredaktionen på Västerbottens-Kuriren. Juryns omdöme: I en tid då den lokala och regionala journalistiken utarmas, samtidigt som kommuner och byggbolag har allt större kommunikationsavdelningar, framstår betydelsen av kritisk granskning, problematisering och kvalificerad debatt kring stadsomvandling som allt mer angelägen.

Övriga utmärkelser under Arkitekturgalan:

- Nyréns landskapsarkitekter vann årets Bragd.
- Erik Kiltorp, White årets Rookie.
- Folkhem årets möjliggörare.

Läs mer på hemsidan för Sveriges Arkitekter

Mattias Fröjd

Källa: Sveriges Arkitekter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.