Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Kasper Salin – här är de nominerade

Publicerad: 18 februari 2020, 07:30

Brf Viva i Göteborg är en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset.

Foto: Foto: Riksbyggen

Fyra byggnader är nominerade till det prestigefyllda Kasper Salin-priset. Vi listar hela startfältet.


Ämnen i artikeln:

Kasper Salin-priset

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. I år lyfts de nominerade fram på Business Arena Umeås Framtidsforum tisdag klockan 12.10. Själva priset delas sedan ut på Arkitekturgalan i Stockholm den 10 mars.

De nominerade är:

Adolfsbergsskolan – Knivsta Kommun – LLP arkitekter

Kv. Stenhöga – Solna – Tham Videgård

Brunstorp – Huskvarna – Arrhov Frick

Brf Viva – Göteborg – Malmström Edström

Motiveringar

Adolfsbergsskolan, Knivsta Kommun

Arkitekt: LLP arkitekter

 

”Genom stark samverkan mellan arkitekt och beställare har planlösningar tagits fram utifrån funktionsdialog. Resultatet är en robust, tydlig skola med ljusa och generösa ytor som landar väl i landskapet. Med hög inlevelse och ett pragmatiskt förhållningssätt till en låg budget tillför Adolfsbergsskolan många kvaliteter och upplevelser för såväl stadsdelen som för dess elever och personal.”

 

Kv. Stenhöga, Solna

Arkitekt: Tham Videgård


”Som tillägg i en stadsdel under utbyggnad markerar kontorsbyggnaderna en central punkt i kvarteret. Tydligt skulpterade volymer, fasader i ljust tegel, eleganta detaljer, goda ljusförhållanden och stora stadsmässiga och rumsliga kvaliteter bidrar till ett trivsamt kvarter. Alla tak nyttjas och hållbarhet präglar byggnaden som har ambition att hålla över lång tid.”  

 

 

Brunstorp, Huskvarna

Arkitekt: Arrhov Frick

 

”På tidigare ratad tomt, intill E4 utanför Huskvarna, åstadkommer arkitekten attraktiva bostäder mot ny målgrupp. Genom tät dialog mellan arkitekt, byggherre och konstruktör skapas specifik typologi med stora lägenheter – som komplement till utbudet villor i området. Loftgångar och inklädda entréer används som bullerskydd samtidigt som balkonger och terrasser öppnar upp mot Vättern. Projektet visar möjligheter och alternativ för dagens bostadsbyggande.”

 

 

Brf Viva, Göteborg

Arkitekt: Malmström Edström


”Arkitekten har skapat ett komplex – med många bostäder och lokaler på en otillgänglig sluttning och med hållbarhetsfokus kopplat till projektet. Tydliga sekvenser av privata och mer offentliga zoner samt generösa gemensamma lokaler som vinterträdgård, cykelgarage och arbetsplatser, liksom de gårdar som binder samman byggnaderna till en sammanhållen helhet tillför platsen stora kvaliteter.”

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Kasper Salin-priset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.