Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Kasper Salin 2017 till Skissernas Museum

Publicerad: 29 november 2017, 12:56

Skisserna Museum, Elding Oscarsson

Skissernas Museum i Lund tar hem årets Kasper Salin-pris. Arkitekterna Elding Oscarsson och beställaren Statens Fastighetsverk tog emot priset på Arkitekturgalan på tisdagskvällen.


Ämnen i artikeln:

Kasper Salin-priset

Museet stod klart första gången 1934, och har sedan dess byggts om och till flera gånger. Kasper Salin-priset går till det tillägg som öppnar museet mot omgivningen.

– Vinnaren är ett slående exempel på rätt idé på rätt plats. Bortom frågor om stil och aktuella strömningar har projektet en arkitektoniskt helgjuten gestaltning, som löser den funktionella uppgiften effektivt. Den erbjuder också en serie nya rum som i sitt samspel med de äldre delarna lyfter upplevelsen av hela museet, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Bolle Tham.

Skissernas museum i Lund mottar priset i konkurrens med Landamäreskolan i Länsmansgården i Göteborg, äldreboendet Trädgårdarna i Örebro och Bruksgården, en tillbyggd konsthall till ett huvudkontor i Höganäs.

Juryns motivering lyser:

”En till synes enkel lösning i en känslig och mångbottnad situation. Med ett skickligt grepp låter den nya tillbyggnaden besökaren förstå hela Skissernas museums sammansatta struktur. I form av ett nutida tillägg i en beprövad arkitekturtradition skapas vackra och välkomnande rum som kan lyfta verksamheten till nya nivåer. Tätt samarbete mellan arkitekt och en ambitiös byggherre har resulterat i en precist och noggrant genomförd utbyggnad som stärker kopplingen till museets samlingar och omgivande parkrum.”

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Kasper Salin-priset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.