Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Humlegården vann med Astoriahuset i Cannes

Publicerad: 18 mars 2022, 07:53

Bild 1/7  Biografen Astoria, på Nybrogatan, öppnade 1928 och lades ner 2007. Biografen ingick i biografkedjan Astoria Cinemas.

Foto: Jonas Malmström

Det blev guld för Humlegården med Astoriahuset i kategorin ”Bästa renoverade byggnad” i Mipim Awards. ”Vi är mycket hedrade över utmärkelsen”, säger Anneli Jansson, vd på Humlegården i en kommentar.


Ämnen i artikeln:

HumlegårdenMipim

Senast det blev en svensk triumf i Mipim awards var 2020 då Akademiska Hus-ägda forskningsbyggnaden Biomedicum vann. Men nu var det alltså det dags igen - Humlegårdens byggnad Astoriahuset (och Nybrogatan 17) i Stockholm föll Mipim-juryn bäst i smaken

Utmanarna var La Grand Post i belgiska Liège samt The Medelan i italienska Milano. 

I direkt anslutning till kontoren på Nybrogatan 17 i Stockholm står det segrande Astoriahuset, den före detta biografen där nu stjärnkrögaren Björn Frantzén etablerat Brasserie Astoria. Själva fastigheten har anor från 1870-talet. 

– Astoria och Nybrogatan 17 har fått ett fantastiskt mottagande sedan vi slog upp portarna. Vi är mycket stolta över slutresultatet, där vi kombinerar det gamla och det nya på ett omsorgsfullt sätt, och tillgängliggör en plats som varit stängd under många år. Det var flera imponerande projekt nominerade i MIPIM Awards och vi är mycket hedrade över utmärkelsen, säger Anneli Jansson, vd på Humlegården. 

Den danska arkitektbyrån 3XN anlitades för uppdraget när kvarteret skulle restaureras och förnyas.

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

HumlegårdenMipim

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.