Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Arkitektur

Höghus till Umeå

Publicerad: 18 Juni 2015, 06:45

Umeå kanske kommer att få ett höghus mitt i centrum. På onsdagen beslutade byggnadsnämnden att inleda planläggningen. Tanken är att huset, 52 meter och cirka 13 våningar högt, i huvudsak ska innehålla bostäder.


Ämnen i artikeln:

Umeå

Umeå kanske kommer att få ett höghus mitt i centrum. På onsdagen beslutade byggnadsnämnden att inleda planläggningen.

– Det är ett intressant projekt att gå vidare med eftersom det skulle innebära både parkeringar och bostäder i centrala stan, därför är det viktigt att vi utreder det här grundligt och i etapper. Det är ett komplicerat ärende, men vi är beredda att utreda möjligheterna för det, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Tanken är att huset, 52 meter och cirka 13 våningar högt, i huvudsak ska innehålla bostäder. I markplan ska det finnas plats för handel och kontor och under jord ett parkeringshus med cirka 100 p-platser.

I den gällande detaljplanen för kvarteret är fastigheten planlagd som parkmark. Det innebär att den inte får bebyggas. Balticgruppen anser däremot  att byggnaden ligger i linje med översiktplanens vision om en tät blandstad och att byggnaden också skulle tillföra det som uttrycks i översiktplanen, nämligen högkvalitativ arkitektur som kan ge utrymme både för bostäder och attraktiva mötesplatser i centrum. Det är något som efterfrågas i översiktsplanen för att centrum ska växa till 15 000 invånare.

– Det är en rolig men komplicerat handläggning, men det är viktigt att vi får utreda alla dessa frågor så att hanteringen blir rätt och riktigt från början, säger Tomas Strömberg, planchef på Umeå kommun.

Detaljplanen beräknas vara klar tidigast våren 2017.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Umeå kommun

Ämnen i artikeln:

Umeå

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.