Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Henning Larsen ritar Uppsalas stadshus

Publicerad: 26 september 2016, 10:02

“Fröja Ånyo”. Bild: Uppsala kommun.

På måndagen presenterades vinnaren av den arkitekttävling som hållits för Uppsalas nya stadshus. Vinnare blir “Fröja ånyo” som ritats av danska Henning Larsen Architects.

Ämnen i artikeln:

Henning Larsen ArchitectsUppsala

På måndagen presenterades vinnaren av den arkitekttävling som hållits för Uppsalas nya stadshus. Vinnare blir “Fröja ånyo” som ritats av danska Henning Larsen Architects.

Juryn har kommit fram till att förslaget är det som mest övertygande förenar funktionella krav och arkitektonisk kvalitet. De skriver:

”Fröja ånyo har potential att bli ett värdigt stadshus och fullända det hus som Erik och Thore Ahlsén påbörjade, tänkt för platsen. Förslaget passar väl in i stadsbilden och är robust i sitt grundkoncept med stora möjligheter att utvecklas, både under projekteringsfasen och som byggnad.”

Det vinnande förslaget är en grund för det fortsatta arbetet och det kommer att ske en utveckling och förändring av projektet i dialog mellan beställaren och arkitekten.

– Vår vision är ett inbjudande modernt stadshus som främjar dialog med invånarna och som är en funktionell mötes- och arbetsplats för medborgare, tjänstemän och förtroendevalda. Samtidigt vill vi bevara stadshusets urspungliga arkitektoniska värden. Jag tycker att det vinnande förslaget har lyckats lösa den svåra ekvationen på ett mycket elegant sätt, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S), som har varit juryns ordförande.

Ombyggnaden av stadshuset ska inledas 2017 och planeras att vara klart 2020.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev