Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Helena Bjarnegård utsedd till riksarkitekt

Publicerad: 24 oktober 2018, 06:30

Helena Bjarnegård, Sveriges första riksarkitekt

Foto: S. Hedberg.

Boverket anställer Helena Bjarnegård som Sveriges riksarkitekt. Hon kommer närmast från Göteborgs stad, där hon varit stadsträdgårdsmästare.


Ämnen i artikeln:

BoverketRiksarkitektChrister LarssonHelena Bjarnegård

– Helena har kompetensen och erfarenheten som krävs för att lyfta arkitekturens roll i Sverige och även ge den svenska arkitekturpolitiken en roll på den internationella arenan, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

Riksdagen gav tidigare i år Boverket i uppdrag att ansvara för samordningen av arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö i landet. Satsningarna har gjort att Boverket bland annat har rekryterat 50 nya medarbetare, bland annat flera arkitekter och inrättat en ny tjänst som riksarkitekt. Riksarkitekten ska bland annat vara ett stöd till kommunerna i frågor om gestaltning och hållbarhet i planeringsarbetet.

– Sverige har nya arkitekturpolitiska mål, beslutade av riksdagen. De är tydliga och ambitiösa och nu finns en möjlighet att göra skillnad. De sätter ljus på vad området kan göra för att möta de stora samhällsutmaningarna och hur arkitektur, form och design kan påverka människors livsmiljö och vardag, säger Helena Bjarnegård.

Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, är sedan tidigare anställd som tillförordnad riksarkitekt fram till årsskiftet. Samtidigt anställdes Monica von Schmalensee, ordförande i Rådet för hållbara städer, för att stötta verksamheten.

– Christer Larsson och Monica von Schmalensee ser till att vi får en bra grund att arbete vidare utifrån när vi ska genomföra Sveriges nya arkitekturpolitik, säger Anders Sjelvgren.

Helena Bjarnegård tillträder i januari 2019.

Hon har tidigare jobbat bland annat på White Arkitekter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.