torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

Grönt ljus för Uppsalas nya juvel

Publicerad: 20 maj 2016, 04:57

Bild: Utopia.

Bygglovet för Uppsalas nya landmärke Juvelen är klart. Det meddelade Uppsala kommun tillsammans med projektets arkitektbyrå Utopia och byggentreprenör Skanska vid en pressträff på fredagen.

Ämnen i artikeln:

Utopia ArkitekterUppsala

Bygglovet för ett av Uppsalas nya landmärken, Juvelen, är klart. Det meddelade Uppsala kommun tillsammans med projektets arkitektbyrå Utopia och byggentreprenör Skanska vid en pressträff på fredagen.

Den så kallade Juvelen kommer att byggas mitt i centrala Uppsala, en del av staden som för inte särskilt längesedan bara bestod av parkering. Efter att det nya resecentrumet stod klart har även bostadshus och kommunhus byggts på platsen.

Vid pressträffen meddelades att Juvelen kommer att börja byggas i höst, och stå klar under hösten 2018.

– Juvelen blir en spännande byggnad i en del av stadskärnan som blir allt mer central när Uppsala växer åt det hållet. I och med att många kommer att ha sin arbetsplats här och tillgången på restauranger blir det ett område där många människor kommer att röra sig både dag- och kvällstid, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

En av de stora utmaningarna med projektet har enligt arkitekterna varit att hitta en sätt att få fasaden att blänka just som en juvel. Nu har man hittat en lösning där den guldglittrande fasaden skapas med hjälp av formgjutna betongelement som behandlas med en färg som liknar en billack.

–Färgen är baserad på en pärlemorfärg och kommer att förekomma i tre nyanser på fasaden för att skapa ett lekfullt liv i fasaden. Den ska appliceras industriellt och fasadelementen monteras ”färdigbyggda” på plats, berättar Fredrik Hjortzén från Skanska.

Skanska får köpa marken för 28 miljoner kronor och i höst ska bygget komma igång. Området kring Juvelen kommer att få en torgyta i nivå med Strandbodgatan, med en trappa som förbinder den nedre torgytan med den övre platsen som är i samma nivå som perrongen.

–Det här är en så central del av staden att man kan ta sig hit med hjälp av tåg, buss och bil. Någon särskilt bilparkering behöver inte byggas, säger Erik Pelling.

Den 26 maj fattar plan- och byggnadsnämnden beslut om bygglov.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev