onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

”Gentrifiering är en quick-fix”

Publicerad: 1 april 2015, 12:47

Linda Schuur. Foto: Anna Lena Ahlström.

Fastighetsnytt ställde tre frågor till Linda Schuur, en av initiativtagarna bakom samarbetet STHLMNYC.

Ämnen i artikeln:

New YorkStockholm

Sveriges Arkitekter och American Institute of Architects New York Chapter har inlett ett samarbete om stadsbyggnadsfrågor under namnet STHLMNYC. Plattformen lanserades i slutet av oktober 2014 och nu i april genomför man sin första workshop i Stockholm. Fastighetsnytt ställde tre frågor till Linda Schuur, en av initiativtagarna bakom samarbetet.

Inom ramen för samarbetsprojektet STHLMNYC kommer ni att prata om hur Stockholm och New York kan lära av varandra i olika avseenden. Vad ser du som den stora fördelen med det sättet att tänka när det gäller arkitektur och stadsplanering?
Framförallt snabba framåtandan i NYC – ” from vision to action” och diversifieringen i New York. Den inkluderande, ödmjuka och ibland eftertänksamma medborgardialogen i Sverige. Skulle man kunna inkludera dessa två i en och samma process, tror jag man kan vinna mycket och bygga, planera bättre städer.

Ni kommer bland annat att ta upp utveckling av äldre bostadsområden och fenomenet gentrifiering. Varför är det ett viktigt ämne?
De äldre bostadsområdena, många gånger del av miljonprogrammet ligger i attraktiva kontexter; mycket natur o vattennära, nära till stadskärnan och ofta bra pendlingsmöjligheter. Dock har dessa områden många utmaningar, ”problem”. I dagens utveckling där städer växer snabbare och bostadsbristen är ett faktum kan man tycka att dessa attraktiva områden skall tillhöra någon annan än de som bor där idag.

Gentrifiering är en ”quick-fix”, man kan tro att problemen ‘försvinner’ men sanningen är att de bara förflyttar sig till andra stadsdelar.  Om man istället jobbar med dess invånare, utför renoveringar som motsvarar målgruppens behov, förtäta områden, med bland annat bostäder av olika upplåtelseformer, skala och karaktär förstärks inte bara området som stadsdel men man skapar också ett större underlag för verksamheter, kultur och skola som i slutändan betalar tillbaka sig till de som investerat. Samhället består av x-antal olika människor, om vi bygger för alla, och helst blandar dem, inkluderar grönstrukturer, tänker adaptiv design och framförallt bygger mer stad (och mindre bostadsområden) löser man många utmaningar som vi står inför.

Vad hoppas du själv få ut av de tre dagarna i april?
Jag hoppas att dessa möten och diskussioner mellan olika kulturer, processer, och erfarenheter, kommer att bredda/effektivisera var och ens processer i hens egen verksamhet. Jag tror att vi kan inspirera varandra, både över atlanten, de olika aktörerna som är beroende av varandra för att genomföra projekt. I slutändan vill jag att resultatet skall bli bättre städer, för dess invånare och för framtiden.

Den första STHLMNYC | Workshop, går nu av stapeln i Stockholm 8-10 april i vad som är tänkt bli en serie möten som alternerar mellan Stockholm och New York.

Läs mer om eventet här.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev