Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Generativ design kan vara vägen ur krisen

Publicerad: 25 september 2020, 13:00

Generativ design handlar kort och gott om att låta datorn ta beslut åt människor. Foto: Autodesk

Hur undviker man köbildning vid receptionsdisken när människor kommer tillbaka till kontoren när pandemin klingat av? Svaret stavas delvis: generativ design.

Ämnen i artikeln:

ProptechCoronavirusetAI

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


När stora delar av näringslivet tvingades hem under coronapandemin ställdes nya krav på digitala lösningar - men också på de fysiska miljöerna, i takt med att arbetslivet så sakteliga rullar i gång igen. Kanske kan generativ design hjälpa arbetsgivare och fastighetsägare att snabbt ställa om till en ny verklighet. 

Läs även: Algoritm och människa möts i molnet  

Kort och gott handlar generativ design om att låta datorn ta beslut åt människor - genom att säga till en dator vad du önskar för slutresultat ger den genom generativ design förslag, där tusentals processorer i molnet kan arbeta tusentals gånger snabbare än en människa vid en dator. 

Joachim Dekker är affärsutvecklingschef Norden & Polen på Autodesk som står bakom programvaran. Han tror att pandemin, precis som andra utmaningar genom historien, kommer att leda till nya innovationer - där coronaviruset accelererar en digitalisering som påbörjats inom branschen det senaste decenniet. 

Hur tror du att generativ design kan användas kopplat till nya kontor efter coronakrisen?

– Med generativ design blir det enklare att förutse och förstå hur ett kontor skulle kunna anpassas till nya önskemål, behov eller förutsättningar. Tekniken går att applicera på till exempel flöde, arbetsförhållande och kundupplevelse och hjälper en designer att se bortom vissa kanske förutfattade meningar eller från början självklara val.

Pandemin har blivit något av en väckarklocka, tror Joachim Dekker, där behovet av att kunna arbeta och samarbeta på distans har blivit tydligare än någonsin. 

– Vi ser nu också en stor efterfrågan på att snabbt kunna re-organisera och anpassa miljöer, kontor, restauranger och så vidare för nya krav. Vi behöver sammanfattat bygga en infrastruktur som är mer anpassad för att möta förändringar. 

Joachim Dekker. Foto: Autodesk

Hur kan teknologi bidra till att anpassa befintliga miljöer till ”det nya normala”, med social distansering och så vidare?

– Med tekniken kan man snabbt få fram nya och mer fördelaktiga alternativ på till exempel möblering och hur man bäst kan använda en kontorsyta. Var skall receptionsdisken lämpligen stå för att undvika köbildning? Hur ska skrivbord och möteslokaler arrangeras så man kan hålla ett visst avstånd? Sen sparar det ju även mycket värdefull tid. På samma tid som det tar för en människa att skapa ett fåtal olika alternativ så kan generativ design få fram tusentals varianter som möter ens kravställning. 

Läs även: AI kan hjälpa branschen att coronasäkra fastigheter

Hur tror du att kontorsmarknaden kommer att se ut på tio års sikt? 

– Både marknader och världen överlag står inför en tid av förändring där vikten av att snabbt kunna anpassa sig kommer bli allt mer angeläget. Vad gäller kontorsmarknaden specifikt så är det är nog troligt att förvänta sig en större flexibilitet mellan fast och rörlig kontorsplats där även hemmakontor kommer bli vanligare och mer accepterad som ett alternativ. Framtiden kommer se annorlunda ut än vad den gör i dag och oavsett bransch - så gäller det att förbereda sig.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev