Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Gasklockan görs om efter Oscar Properties sorti

Publicerad: 20 januari 2020, 12:31

Gasklockan enligt den ursprungliga planen. Illustration: Herzog & de Meuron

Prestigebygget kan få helt nytt utseende. Den tidigare planen var att byggnaden skulle bli cylinderformad, men nu är inte det alls lika säkert längre.


Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Prestigebygget kan få helt nytt utseende. Den tidigare planen var att byggnaden skulle bli cylinderformad, men nu är inte det alls lika säkert längre.

Från början var planen att gasklockan från 1932, som revs 2017, skulle byggas om på nytt till ett 170 meter högt, cylinderformat, bostadshus med plats för cirka 500 lyxlägenheter. Men nu när Oscar Properties och världsarkitekterna Herzog & De Meuron inte längre kommer att stå för utförandet sätts allt på spel.

Läs även: Häver avtalet med Oscar Properties

Staden letar efter en ny köpare, som sedan måste fatta ett nytt beslut om designen.

– Detaljplanen ger ganska högt mått av frihet att studera frågorna. Vi måste säkerställa att den nya aktören kommer till en tillräckligt hög kvalitet i arkitekturen, säger Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden, till StockholmDirekt.

Frågor om färg, form och antal lägenheter kommer att bestämmas i samband med bygglovet. Den rådande detaljplanen stiftar dock fortsatt att huset ska innehålla bostäder, lokaler och förskolor.

Stockholms stad räknar med att kunna utlysa en ny markanvisningstävling om några månader.

– Det här är saker vi behöver beskriva för byggaktörer, hur staden ser på frågor om utformning och hur vi ska teckna avtal kring dem. Vi är inne i den processen, säger Staffan Lorentz till Stockholm Direkt.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.