lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

Fyra tävlar om Kasper Salin-priset

Publicerad: 14 februari 2023, 09:28

Foto: Sveriges arkitekter

Kontor i Göteborg, ombyggd frikyrka i Stockholm, utomhusrum utanför Lund och radhus i Malmö. Det är startfältet för Kasper Salin-priset, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa byggnad.

Ämnen i artikeln:

SvepetSveriges Arkitekter

R


– Alla fyra har haft en annorlunda sorts beställare, lyssnande och öppen, som gett arkitekten och i förlängningen också användarna stort inflytande. De har också haft högt ställda krav, vilket är avgörande för att få så här hög kvalitet, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Stina Johansson, i ett pressmeddelande.

Vilken byggnad som vinner årets pris presenterar på Arkitekturgalans prisutdelning måndag den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg.

Här är de nominerade:

Hage i Råängen, Lund

Arkitekt Brendeland og Kristoffersen, beställare Lunds domkyrka.

Ur juryns motivering: ”Projektet har ett anslag med en ren och stark ton – så kan man påbörja byggandet av en ny stad. Här lyfts betydelsen av de väl övervägda strategiska prioriteringarna i stadsbyggandet. Arkitekten skapar ett definierat rum utomhus som i sin gestalt och sina beståndsdelar bär idéer om den goda staden, genom att säkerställa platsen för det gemensamma. Kanske som en nytolkning av allmänningen som företeelse?”.

Merkurhuset, Göteborg

Arkitekt Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur), beställare Platzer Fastigheter/Bygg-Göta/Forsman & Bodenfors.

Ur juryns motivering: ”Denna nominerade kontorsbyggnad ingår i ett stadsutvecklingsprojekt där staden har ambitionen att återknyta det urbana rummet till Göta älv. Byggnaden utgör ett tillskott i ett trångt läge där arkitekturen både infogar sig och tar plats – en prestation i perfekt balans. … Byggnaden är en gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men är sin egen.”

Mötesplats Mariatorget, Stockholm

Arkitekt Spridd, beställare Stockholms Stadsmission.

Ur juryns motivering: ”En äldre frikyrka vid Mariatorget i Stockholm är en kombination av återställande, ombyggnad och invändig nybyggnad. … En egensinnig helhet gestaltas, präglad av värme och omsorg. Resultatet är en välkomnande mötesplats i staden som genomförts med stort engagemang och med social hållbarhet som ledstjärna och fokus.”

Tolv hus, Malmö

Arkitekt och beställare: Förstberg Ling

Ur juryns motivering: ”Tolv hus omfattar tolv radhus, fördelade på tre byggnadsvolymer, i före detta industriområdet Sorgenfri. Arkitektkontoret har fungerat som byggherre i egen regi. … Genom ett robust och enkelt ramverk skapar projektet utrymme för stor variation och rikedom inom detsamma. Det är uppfinningsrikt och intresseväckande i stort och smått – från material och detalj till funktion.”

Juryn har bestått av arkitekterna SAR/MSA Christer Malmström, Einar Rodhe och Helena Tallius Myhrman tillsammans med Stina Johansson.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev