fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

”Framtidens byggnader måste kunna ge – inte bara ta”

Publicerad: 26 juli 2022, 11:18

Rickard Nygren, arkitekt och hållbarhetsspecialist på White Arkitekter. Foto: White Arkitekter, Anders Bobert

Petter Stordalens hotell uppges visa vägen för hur byggnadsintegrerade solceller kombinerar både funktion och form. ”För att driva utvecklingen framåt måste vi våga ta nya steg”, säger Rickard Nygren, arkitekt och hållbarhetsspecialist på White Arkitekter som var delaktiga i projektet.

Ämnen i artikeln:

White arkitekterPetter Stordalensolenergi

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Solceller är ett fasadmaterial som inte bara passivt klär in huset eller ger det färg, utan även bidrar aktivt genom att göra el. För att driva utvecklingen framåt måste vi våga ta nya steg, kommenterar Rickard Nygren.

Han säger att branschens största utmaning är att förändra idén om vad fasadmaterial är och framför allt vad det gör, oavsett om det handlar om solceller eller andra energislag. 

– Framtidens byggnader måste kunna ge – inte bara ta. Byggnader ska ge någonting tillbaka till platsen. I det här fallet betalar exempelvis solceller tillbaka i kilowattimmar, säger Nygren.

Läs även: Ukrainakrisen kan ge snabbspår för solceller – EU föreslår tvingande regler

Under 2021 ökade antalet installerade solcellsanläggningar med 46 procent jämfört med 2020, enligt Energimyndigheten, och en del av marknaden som är på uppgång är just byggnadsintegrerad solel. Inte minst till följd av de skenande elpriserna. 

House of Choice i Solna. Foto: White Arkitekter

Ett av de mest uppmärksammade projekten med en sådan lösning är Petter Stordalens House of Choice i Solna, som är Skandinaviens mest energieffektiva hotellbyggnad med 2 500 kvadratmeter solceller, där White Arkitekter varit delaktiga. 

– Med dessa kan byggnaden producera fler kilowattimmar än vad den använder under ett år – ett så kallat plusenergihotell och solcellerna ger ett mervärde till arkitekturen. Utan panelerna hade huset varit mindre uttrycksfullt, säger Nygren.

Läs även: Event på tapeten när Stordalen satsar i Sickla

Hotellet har tre typer av solceller – standardmoduler på taket, integrerade i ljusgårdarnas glastak och integrerade i entréfasaden. 

– Solcellerna på taket ger upphov till gavlarnas sågtandade profil. I glastaken sitter det varierat glest och tätt för att skugga och minska behovet av kylning, men också i mönster för att följa interiörens karaktär. 

Fasaden har tre paneltyper. En med frostad yta, en med räfflad yta och en med samma kulör som fönsterkarmar och solskydd. 

– De följer övriga fasaders designidé, där släta respektive räfflade ytor varvas. Hur de olika panelerna reflekterar solljuset gör att fasaden upplevs olika beroende på om det är soligt eller molnigt, vilken tid på dygnet det är, om man ser den gående längs gatan eller står rakt framför den, säger Rickard Nygren.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev