Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Framtidens byggande – demokrati och mångfald eller konflikt och låsningar?

Publicerad: 21 juni 2021, 13:30

Andreas Fries.

Foto: Strategisk Arkitektur

I början av 1990-talet var det djup finans- och fastighetskris, landet fick sin första IT-minister, Yttrandefrihetsgrundlagen infördes och vi blev en del av EU. Denna omvälvande tid präglar fortfarande mycket av det vi gör i dag. Andreas Fries, grundare av Strategisk arkitektur blickar framåt i samband med bolagets 30-årsfirande. Hur kommer framtidens städer att utvecklas? Vem får bestämma och vilka värden kommer att påverka arkitekturen?


Ämnen i artikeln:

Strategisk Arkitektur

Det är i dag svårt att föreställa sig tiden innan plan- och bygglagen kom 1987, när ett fåtal företrädare för olika intressen kunde skaka hand bakom kulisserna och besluta om kvarter som skulle rivas och vilken arkitekt som skulle rita vad. PBL demokratiserade planeringen, lyfte fram andra värden i stadsplaneringen och bidrar ännu till att medborgarinflytandet växer sig allt starkare, inte minst genom sociala medier. Hur vi tar oss an denna ström av åsikter och kunskap är avgörande för hur arkitekturen och städerna utvecklas. Medborgarnas röst behövs i planeringen, men utan att långsiktighet och expertis försvinner. De som kan hantverket och på ett lyhört och listigt sätt finner vägen framåt är därför vinnarna i den framtida stadsplaneringen. 

Läs även: LISTA: Gert Wingårdhs bästa byggen

Bilden av den klassiska kärnfamiljen suddas nu ut i Sverige. Behov och efterfrågan förändras när vi arbetar mer i hemmet och bostäder delas med andra. Att vi släpper normen om bostad för kärnfamiljen och gör en omtolkning av hemmet kommer att påverka arkitekturen. Sverige hade en hög bostadsförsörjningsstandard för bara ett par decennier sedan. Nu ser vi i stället en negativ utveckling med 140 000 trångbodda hushåll. För att motverka detta och minska segregationen behövs en politisk vilja kring finansiering och inkluderande boendeformer. Ökad heterogenitet, nya konstellationer och idéer som ägarlägenheter och bygg- och boendegemenskaper måste välkomnas för att möta behoven. 

Mångfald är en styrka och potential som vi måste ta vara på. Attraktiva städer med blandad stadsbild behövs för att skapa tillväxtmöjligheter. Det mest varierade, och ofta mest attraktiva, vi ser idag är äldre stadsdelar med byggnader från olika tidsepoker. Dessa möjligheter skapas när befintliga platser, såsom homogena miljonprogramsområden, utvecklas. I framtidens byggande behöver vi bejaka heterogenitet och även de möjligheter som dyker upp med digitalisering och mobilitet. Kommuner som vågar satsa och levererar en genomtänkt blandning kommer att bli de mest framgångsrika. 

Läs även: Sekelgammal stil när Nacka färdigställer Nya Gatan - prisoro hos arkitekter

Medborgarinflytande, en förändrad syn på hemmet och ökad mångfald kommer att prägla framtidens arkitektur och stadsutveckling. Dessa krafter blir dessutom alltmer komplexa, motsägelsefulla och mångfacetterade. Framtiden tillhör därför de beslutsfattare som vågar utmana gamla sanningar och möta samtidens komplexitet, leverera den mångfald som efterfrågas, kavla upp ärmarna och lägga pusslet på nytt.

Andreas Fries, arkitekt och grundare av Strategisk Arkitektur

Ämnen i artikeln:

Strategisk Arkitektur

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.