onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Arkitektur

Efter vårens varsel: Arkitekterna har högst arbetslöshet av akademiker

Publicerad: 31 augusti 2023, 07:58

Alexandra Hagen, vd på White, och Gert Wingårdh, vd på Wingårdhs tror att 2024 kommer att vara fortsatt tufft för arkitektkåren.

Nya siffror visar att arkitektkåren nu har högst arbetslöshet bland akademiker. Samtidigt bekräftar flera kontor att vårens varsel också lett till uppsägningar. Det skriver tidningen Arkitekten.

Ämnen i artikeln:

SvepetWhite arkitekterWingårdhs ArkitektkontorAlexandra HagenSveriges Arkitekter

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


I juli lyfte 3,5 procent av medlemmarna i fackförbundet Sveriges Arkitekter a-kassa, och ytterligare 0,8 procent ingick i någon typ av program, skriver tidningen. Totalt rör det sig om 344 personer. Under samma månad gick exempelvis 0,5 procent av ingenjörerna på a-kassa.

Under våren varslade flera arkitektkontor anställda. Bland annat Wingårdhs och White. De båda kontoren bekräftar nu att varsel även lett till faktiska uppsägningar: 20 stycken hos Wingårdhs, och 25 hos White arkitekter.

Läs mer: Kraftigt ökad arbetslöshet bland arkitekter – och värre blir det

– Det handlar om väldigt duktiga personer som vi egentligen inte vill förlora. Den dag det vänder kommer det att vara kännbart att vi har tappat dem, säger Alexandra Hagen, vd på White till Arkitekten.

Företrädare för de båda kontoren förutspår ett tufft år 2024, med en viss återhämtning 2025.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev