Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Digitaliserar Asplunds skisser

Publicerad: 24 september 2015, 07:22

ArkDes (Arkitektur- och designcentrum) gör unika originalskisser på Skogskyrkogården fritt tillgängligt via nätet.


Ämnen i artikeln:

ArkDesGunnar Asplund

Nu kan alla studera och ladda ner Asplunds skisser på Skogskyrkogården som inte tidigare visats. I materialet finns bland annat akvareller och blyertsskisser. Målet är att hela samlingen på 26 000 ritningar, skisser och handlingar ska finnas tillgänglig på www.digitaltmuseum.se till årsskiftet.

– Digitaliseringen av hela Asplunds samling hör till den enskilt största satsningen på samlingarna som gjorts, och kan ses som en långsiktig digitaliseringstrategi för att göra vårt material tillgängligt för fler, säger Eric De Groat, chef för samlingarna på ArkDes.

Asplund deltog i många arkitekttävlingar, bland annat den om Skogskyrkogården som han vann tillsammans med arkitekt Sigurd Lewerentz.

Skogskyrkogården upptogs på Unescos världsarvslista år 1994. Materialet har donerats till ArkDes av bland andra familjen Asplund. Digitaliseringen av Asplunds samling är delfinansierat av Riksbankens Jubileumsfond. Digitaliseringen genomförs
av Riksarkivets centrum för mediakonvertering (MKC) i samarbete med ArkDes.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande ArkDes

Ämnen i artikeln:

ArkDesGunnar Asplund

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.