Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Arkitektur

Detaljplanen för Nobel Center överklagas

Publicerad: 23 maj 2016, 04:27

Nobel Center. Illustration: David Chipperfield Architects.

Den omstridda detaljplanen för Nobel Center på Blaiseholmen klubbades i slutet av april. Efter en knapp månad har planen överklagats av tre instanser, bland annat Statens Fastighetsverk.


Ämnen i artikeln:

Nobel centerStatens Fastighetsverk

Den omstridda detaljplanen för Nobel Center på Blaiseholmen klubbades i slutet av april. Efter en knapp månad har planen överklagats av tre instanser.

Det var efter många om och men som detaljplanen för nya Nobel Center klubbades igenom av Stockholms kommunfullmäktige den 25 april. Att den skulle överklagas var knappast någon högoddsare, med tanke på den debatt som föregått beslutet.

Nu har Statens Fastighetsverk överklagat beslutet. De skriver i sin överklagan att byggnaden skulle vara till skada för både Nationalmuseum och museiparken, som både är statliga byggnadsminnen. Detta rapporterar P4 Stockholm.

– De stora sakerna som vi har ifrågasatt är dels byggnadens volym, som leder till en ganska stark exploatering av Blasieholmen. Sen har vi också synpunkter på att det är otillräckliga trafiklösningar i samband med det här, eftersom Blasieholmen är en ganska trång sektor trafikmässig, säger Torun Hammar från Statens Fastighetsverk till kanalen.

Även Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Skärgårdens Trafikantförening har överklagat.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.