Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Debatt: Riv inte miljonprogrammen – återerövra dem

Att riva är inte hållbart vare sig ekonomiskt, miljömässigt eller socialt. Och när de människor som i dag kallar miljonprogrammen för hemma inte längre har råd att bo kvar, vart ska de ta vägen då? Det frågar sig Anna Neuhauser och Ola Göransson, båda från Arkitema Architects.

Publicerad: 17 maj 2021, 12:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna Neuhauser och Ola Göransson


Ämnen i artikeln:

Arkitema ArchitectsAlbyberg

Det är många som gör sig till talespersoner för miljonprogrammens förfulande av både miljön och den mänskliga naturen, senast Gösta Alfvén i Svenska Dagbladet (3/5). Nästan ingen av dem bor där själva. I samma andetag dömer de ut flera generationers hembygd, och det är en historia som berättas och återberättas tills den blir sann. 

Det är samtidens privilegium att döma – och döma ut – tidigare generationers ansträngningar att finna lösningar på sin tids problem. Ingen som någonsin ritat eller planerat bostäder har sett gängkriminalitet eller droghandel framför sig. Tvärtom är det samma ideal som driver mången stadsplanerare och arkitekt i våra dagar; jämlikhet, hälsa, att överbrygga klyftor. De gamla kvarteren i Klara i Stockholm revs av samma anledning som Gösta Alfvén nu vill riva miljonprogrammen; de ansågs ohälsosamma och inte värdiga som boning för människor. En och annan ångrar det nu.

Läs även: Efter ägarbytena på Albyberget: ”Hyrorna höjs varje år” 

Att riva är inte hållbart vare sig ekonomiskt, miljömässigt eller socialt. Den absolut dyraste boendeformen är nyproducerade hyresrätter. Klimatavtrycket för nyproducerade bostäder och den infrastruktur som behövs är högre än för att renovera. Och när de människor som i dag kallar miljonprogrammen för hemma inte längre har råd att bo kvar, vart ska de ta vägen då?

Miljonprogrammen var en unik satsning i svensk samtidshistoria. De gjorde ordnade bostäder tillgängliga för väldigt många. De var och är billiga att bo i, och de producerades fort eftersom behovet var skriande. De var sin tids lösning på sin tids problem. Idag har vi andra problem, och inga av dem har att göra med hur betong ser ut när den åldras. Eftersatt underhåll och trångboddhet har sina rötter i andra samhällsutmaningar. Ändå är vi de första att skriva under på att trivsamma miljöer är bra för människors hälsa. På så vis kan arkitektur trots allt bli en del av lösningen.

Vi kan förnya miljonprogrammen så att vi kompletterar dem med det som saknas. Det stora beståndet består av treor; alltså bygger eller transformerar vi fler mindre och större lägenheter. Vi kompletterar med lägre och mindre huskroppar mellan de stora, så att bebyggelsen blir mer varierad. Vi ser till att mellanrummen får ett syfte, att de är trygga och enkla att röra sig i och igenom. Och vi blandar boendeformerna så att man vill stanna kvar, även när klättrandet på bostadsstegen medger en flytt till något annat område. Det borgar för att befolkningsunderlaget räcker för att service och verksamheter kan finnas kvar, något som gynnar alla som bor i området.

Läs även: Läget är inte allt - rätt gestaltning ökar fastighetsvärdet 

Vid Tingstorget i Botkyrka förnyades miljonprogrammet från något otryggt till något åtråvärt.* Människor både stannade kvar och flyttade till. I Malmö satsas stora resurser för att engagera de boende i gemensamma aktiviteter, generera arbetstillfällen och skapa generationsboenden som gör människor stolta över platsen. Nyckeln är att göra det i så stor skala att hela området balanseras upp, och även de vid det här laget halvsekelgamla byggnadernas värde lyfts. Och det är ingalunda bara ur ett ekonomiskt perspektiv. Här finns stora immateriella värden att hämta hem för både kommuner och fastighetsägare.

Vi håller med Gösta Alfvén om att det verkligen inte saknas idéer. Nu är det dags att gå till verket.

*Ola Göransson/Arkitema var ansvarig arkitekt för projektet. 

Anna Neuhauser och Ola Göransson, Arkitekt SAR/MSA, Arkitema

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Arkitema ArchitectsAlbyberg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.