Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

De vinner tävlingen om Lunds nya station

Publicerad: 23 januari 2018, 07:57

Bild: Elding Oscarson och C.F. Møller Architects.

Elding Oscarson och C.F. Møller Architects förslag har valts som vinnare för utvecklingen av Lunds centralstation.


Ämnen i artikeln:

LundJernhusenTrafikverketC.F. MøllerFastighetsmarknaden i Sydsverige

Det är Jernhusen som äger den befintliga centralstationen, Godsmagasinet och kvarteret Spoletorp samt Västra Station. Tillsammans med Lunds kommun och Trafikverket planerar man att utveckla stationsområdet i Lund med byggstart 2021.

– Med sitt centrala läge har stationen förutsättningar att utvecklas till stadens bästa mötesplats. Arkitekterna har tydligt fokuserat på resenärernas behov samtidigt som den publika miljön med ett attraktivt serviceutbud gör stationen öppen och tillgänglig för alla, säger Andreas Meyer, affärsutvecklare på Jernhusen.

Det var under våren 2017 som Jernhusen bjöd in fyra arkitektteam till ett parallellt uppdrag för gestaltning av en ny centralstation i Lund. Hösten 2017 fick två arkitektkontor fortsatt uppdrag att vidareutveckla sina gestaltningsförslag. Bedömningsgruppen har bestått av representanter från Jernhusen, Lunds kommun och Trafikverket.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.